Как да разберем коя е подходящата диета за нас?

1073
Подходящите диети

В днешно време хората осъзнават все по-ясно, че правилното хранене е в основата на доброто здраве. Ако не спазваме редовна диета от здравословна храна, както и не приемаме основните минерали, които тя предоставя, ние не разполагаме с енергия, за да живеем живота си пълноценно.

Има голямо разнообразие от пълноценни диети, но не всички се отразяват еднакво на различните хора.

Как да преценим каква диета би била подходяща за нас?

Според д-р Дадамо, кръвната ни група определя как телата ни се справят с различните хранителни вещества. Неговата теория се основава на идеята, че всяка кръвна група има свой уникален антиген (вещество, което тялото разпознава като чуждо) и този антиген реагира лошо с определени храни, което води до всякакви потенциални проблеми със здравето.

Освен това, д-р Дадамо смята, че нивата на киселинност на стомаха и храносмилателните ензими са свързани с нашата кръвна група. Ето защо, той съветва да следвате диети, предназначени специално за вашата кръвна група. Така вашето тяло ще смила храната по-ефективно, в резултат на което ще отслабнете и ще подобрите вашето здраве.

Съдейки по изследванията направени за тази диета, изглежда, че тя има много голям резултат. От 6617 души, които са съобщили резултатите от следването на диетата според кръвната група, за срок от един месец или повече, три четвърти от тях (71-78%) споделят, че са имали значително подобрение в състоянието на тялото си. Загубата на тегло е най-често наблюдавания ефект, но редица доклади показват, че се наблюдава и подобряване на храносмилателната функция, устойчивост на стрес и повишаване на енергията.

диета и кръвна група зеленчуциПоложителни резултати се забелязват при всяка кръвна група. Група O (следващи високо- протеина диета, с малко въглехидратни храна) отчитат най-силни положителни резултати, както и хората от група А (следващи ниско-калорични диети, предимно на растителна основа).

Диета и кръвна група

Хората от кръвна група O реагират най-добре на интензивни физически упражнения и приема на протеини, но реагират лошо при консумация на млечни продукти и зърнени храни, казва д-р Дадамо. Водещата причина за наддаването на теглото при хората от кръвна група O е глутена, открит в пшеницата, както и в по-малка степен в лещата, царевицата, боба и зелето. Идеалните упражнения за група O включват аеробика, бойни изкуства, бягане.

Хората, които имат кръвна група А, най-добре реагират към вегетарианските диети и към храни, които са свежи, чисти и органични. Група А са предразположени към сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет и имат най-слаба имунна система от всички кръвни групи. Върху тях се отразяват най-добре успокояващи упражнения, като йога и тай чи.диета и кръвна група плодове (1)

Хората от кръвна група B имат силна имунна система и здрава храносмилателната система. Те са склонни да се противопоставят на много от тежките хронични дегенеративни заболявания, или поне да се справят по-добре с тях, в сравнение с другите кръвни групи. Група B реагира най-добре на умерените физически натоварвания, изискващи активна умствена дейност, като например туризъм, колоездене, тенис и плуване.

Хората с кръвна група AB, най-младата, от гледна точка на еволюцията, е комбинация от кръвните групи А и В и е най-биологично сложната. За тази група, комбинацията от упражнения за групите А и B се отразяват най-добре, казва д-р Дадамо.

Кръвната група, с храносмилателната и имунната си специфика, е прозорецът към способността на човек да се справя с болестите. Например, хората с кръвна група O са предразположени да страдат от астма, сенна хрема и други алергии, а от група Б са с висок праг на алергии и ще реагират алергично, само ако ядат погрешната храна. Група Б са особено податливи на автоимунни заболявания като хронична умора, лупус и мултиплена склероза.

Група AB обикновено имат по-малко проблеми с алергии, но сърдечно-съдови заболявания, рак и анемия са рискове за тях. Кръвната група O, има най-голяма склонност към артрит, тъй като имунната им система е крехка. Те са уязвими към храни от зърнени култури и картофи, които могат да доведат до възпалителни реакции в ставите, казва д-р Дадамо. Групите А и В са най-податливи на диабет, а групите А и АВ имат като цяло по-висок процент на ракови заболявания в сравнение с другите видове.

Въпреки че не можете да промените кръвната си група, можете да използвате познанията за своята същност, за да прилагате диети подходящи за вас.

Профил на диетата Позволени храни Храни, които да избягвате Храни, които помагат за отслабване
Група 0

 

Високо-протеинна Месо
Риба
Зеленчуци
Плодове
Пшеница
Боб
Леща
Зеле
Карфиол
Горчица
Морски водорасли
Спанак
Морска храна
Броколи

Сол

Черен дроб Червено месо

 

Група А

 

Вегетарианска Зеленчуци
Плодове
Морска храна
Тофу
Зърнени култури
Бобени култури
Месо

Млечни продукти
Боб
Фасул
Пшеница
Зехтин

Соеви продукти
Зеленчуци
Ананас
Група В Балансирана Месо (без пилешко)
Млечни продукти
Зърнени култури
Бобени култури
Зеленчуци
Плодове
Царевица
Леща
Фъстъци
Сусам
Елда
Пшеница
Яйца
Черен дроб
Зеленчуци
Група АВ

 

Умерена Месо
Морска храна
Тофу
Млечни продукти
Бобени култури
Зърнени култури
Зеленчуци
Плодове
Червено месо
Фасул
Царевица
Елда
Морска храна
Тофу
Млечни продукти
Морски водорасли
Ананас

 

Диета за кръвна група 0

Върху хората от 0 кръвна група се отразяват много добре всякакъв вид физически упражнения. Техният организъм е устроен така, че да разгражда мазнините по-бързо, отколкото останалите кръвни групи. Те могат без усилия да усвояват месото, защото имат по-висока стомашна киселинност. Успехът при група 0 от диетите се дължи на приемането на леки, немазни меса, птици и риби. Не им се отразяват толкова добре обаче млечните продукти и зърнените култури. Отслабването при тях, се дължи на ограничаването на зърнените храни, тестените изделия и бобовите култури.

Водещият фактор за напълняване е глутенът, който се намира в пшеничния зародиш, който взаимодейства с ефективността на инсулина и забавя метаболизма.

Друг фактор, който допринася за повишаване на теглото, са бобените култури (леща и боб). Третият фактор, който влияе, е това ,че организмът на група О е склонен да има ниски нива на хормони на щитовидната жлеза или нестабилна щитовидната функция, което също води до метаболитни проблеми. Затова е добре да се избягват храни, които потискат хормоните на щитовидната жлеза (зеле, брюкселско зеле, карфиол, горчица), но да се увеличат храни, които повишават производителността на хормони (водорасли, морски дарове, йодирана сол).

Някои класове зеленчуци могат да доведат до големи проблеми, като семейството Брасика (зеле, карфиол и т.н.), които могат да попречат на функцията на щитовидната жлеза. Консумирайте повече зеленчуци, богати на витамин К, който спомага кръвосъсирващия фактор, който е слаб за О кръвна група . Поради високата стомашна киселинност, е добре в диетата за тази кръвна група да се включат плодове от алкален характер, като сливи те. Трябва строго да се ограничи употребата на млечни продукти. Организмът на О група не е проектиран за правилната обмяната на веществата.

Диета за кръвна група А

Хората от група А реагират най-добре на вегетарианските диети, ето защо, ако сте свикнали да ядете месо, ще отслабнете доста бързо, ако го изключите от менюто си. Когато хората от А група ядат месо, техния организъм изпитва затруднения. Те имат ниско количество стомашни киселини, поради което е трудно да се смила месото. Тъй като те трябва да приемат много малко количество животински протеини, ядките и зърнените култури са основен източник на протеини.

Група А трябва да набляга в диетата си на бобените култури и зеленчуците, защото те са важен източник на минерали, ензими и антиоксиданти. Трябва обаче да се избягват картофи, зеле, домати и чушки. Консумирайте повече плодове, които са алкални, избягвайте манго, папая и портокали, защото те не са добри за храносмилателната система.

Млечните храни се усвояват бавно от организма на А групата, и може да доведе до забавяне на метаболизма. Могат да се приемат малки количества от млечни продукти като кисело мляко, прясно мляко, обезмаслена заквасена сметана и култивирани млечни продукти.

Диета за кръвна група В

Организмът на хората от група В е най-устойчив на болести и дори е предразположен към най-дълъг живот, при спазване на правилна диета. Диетата подходяща за група В е балансирана и включва голямо разнообразие от храни. За хората от тази кръвна група най-големите фактори за напълняване са царевицата, елдата, лещата, фъстъците и сусама. Тези храни съдържат лектин, които влияе на ефективността на метаболизма, което води до умора, задържане на течности и хипогликемия.

Важно е да се отстрани пилето от диетата за група В. То съдържа аглутиниращ лектин в мускулната си тъкан, който може да доведе до инсулти и имунни заболявания.

Препоръчителна е рибата, но трябва да се избягват всички миди, защото съдържат също лектин. Кръвната група В е единствената, която може да се наслади на цялото разнообразие от млечни продукти. Не се препоръчват обаче ядки (особено фъстъци, сусам и слънчоглед), както и пшеница, ръж, царевица и елда. Плодовете и зеленчуците по принцип се отразяват добре, но премахването на доматите е силно препоръчително. Те дразнят лигавицата на стомаха.

Диета за кръвна група АВ

Няколко антигена влияят на хората от група АВ. Понякога те са като А групата -със слаб стомах, а понякога са като B групата – благоприятно устроени към консумацията на месо. Трябва да се внимава колко често и на какви порции се приема месо.

Ядките и бобените култури могат да се приемат, но също в малки количества.

Препоръчва се тофу, като добра протеинова добавка. Добре се усвояват от организма млечните продукти, както зърнените култури, дори и пшеницата, но имайте предвид, че вътрешното ядро на пшениченото зърно е силно киселинно. Диетите за група AB трябва да бъдат богати на ориз, а не на тестени изделия.

Имунната система на АВ е по-слаба, така че се възползвайте от зеленчуци и повече плодове. Доматите не носят никакви неблагоприятни ефекти. Диетата за тази група ще бъде най-ефективна, ако всеки ден, изпивате една чаша топла вода с прясно изцеден сок от половин лимон, за прочистване организма.

Предимства на Диетата според кръвната група

* Вместо да брои калории и мазнини, тази диета съдържа подробен списък на храните, които трябва да се избягват или включват.

* Тя също така определя колко големи порции трябва да се приемат и определя подходящата за вас диета.

* Повечето от храните, препоръчани в диетата са необработени и естествени.