Как да намерим добър ресторант

783

Храненето по заведения ви освобождава от задължението сами да си направите храната. Въпреки това е по-добре да хапвате филия с фъстъчено масло вкъщи, вместо лошо сготвена храна по ресторантите. Нищо не разваля настроението така, както харченето на пари за безвкусна храна. Сега избора на ресторанти не е никак малък. Да речем има много приятни рибни ресторанти във Варна. Ако искате да опитате добра чужда кухня ще я откриете в един от всичките ресторанти в София.

Ето едни от най-важните показатели за избора на добър ресторант:
• Заведението трябва да е чисто.
• В ресторанта трябва да мирише на хубаво.
• Трябва да има много гости.

Ако салонът на ресторанта не изглежда чист, то в кухнята му сигурно ще е още по-зле. Пропуснете го. Ако не успявате да доловите мириса от приготвянето на храната, най-често ще ви поднесат остатъци или нещо, което със сигурност не е прясно. Пропуснете го. Ако не виждате хора по масите, тогава или кухнята не е добра, или обслужването e неприемливо, или пък е прекалено скъпо. Не е изключено да съществува някаква друга причина, поради която местните не го предпочитат. И вие направете така.

Други показатели, влияещи при избора на ресторант са:
• Паркинг. Преди да вечеряте, първо е необходимо да успеете да стигнете до ресторанта. Бъдете сигурни, че има къде да паркирате наблизо. Ако е трябва, обадете се предварително и се поинтересувате дали ресторанта има паркинг или има такъв наблизо.
• Резервации. Не забравяйте да направите резервация, ако това е изискване на ресторанта. Позвънете предварително, специално ако обмисляте да отидете по време на празник или уикенд, когато ресторантите са по-натоварени.
• Цена. Не е необходимо да обирате банка, за да си хапнете добра и прясна храна. Хубаво е да й се насладите, без да съжалявате за разхода.
• Разнообразие. Ако отивате на ресторант с компания, кухнята трябва да предлага разнообразни ястия, така че да удовлетвори желанията на всички клиенти.
• Количество. Порциите в някои ресторанти са толкова малки, че не е възможно да заситят глада ви. Почти сигурно е, че няма да ядете там втори път. В някои ресторанти ви поднасят огромни порции, които няма да можете да изядете. Тогава, ако храната ви е допаднала, не се срамувате да помолите да ви затворят в кутия останалото за вкъщи.
• Специални изисквания. Направете си труда да проверите дали заведението обслужва гости със специални искания. Можете ли да си поръчате храна с ниско количество на сол, без стабилизатори (например натриев глутамат), вегетарианска кухня и т.н. Това е важно, ако вие или някой от вашите приятели има алергия или има специфични хранителни нужди.
• Препоръки. Не са за пренебрегване мненията и коментарите по повод на даден ресторант. Те ще ви създадат добра представа за ресторанта, особено ако съветите получавате от хора, които знаят за какво говорят. Разпитайте колегите си (от отговорите им ще разберете допълнителна информация и за самите тях!) И все пак, за големи събирания е за предпочитане да заложите на места, които вече сте пробвали и сами сте изпитали. Определено вечерта ви ще мине по-добре на място, където сте били вече и където ви познават. Там вие сами бихте могли да препоръчвате, защото познавате листата с вината и познавате начина, по който нещата се случват. Не е нужно да се притеснявате за каквото и да е било, а само да се наслаждавате на хубава храна, заобиколени от изискана обстановка и перфектно обслужване.

Има случаи, когато може да се открие хубав ресторант, ако просто последвате обонянието си. Докато бях на конференция Пловдив, се разхождахме по главната улица с част от моята група и изведнъж доловихме полъх на вкусен аромат. Беше почти време за вечеря и решихме да последваме аромата и да разберем къде ще ни отведе. След няколко преки се намерихме на една уличка, откъдето се виждаше вентилаторът, източник на миризмата. Завихме зад ъгъла и на фасадната част на сградата видяхме бар, с табела “happy hour” („щастлив час“ – 1 час, през който цените са намалени). Заведението имаше мексикански Такос с късчета месо, запечени на грил върху топли царевични питки полети с пикантен салса сос. Това беше вкусно и незабравимо преживяване. Докато бяхме на конференцията опитахме и други прекрасни ресторанти в Пловдив, но този , на който попаднахме чрез обонянието си беше добър. Сега предстои симпозиум на морето и си мислим какви ли приятни ресторанти в Бургас ще открием.