Как да изберете подова настилка за спалнята?

193
подова настилка за спалня

Когато става дума за пода на вашата спалня, имате много възможности и много съображения. Подовите настилки в спалнята, разбира се, трябва да са удобни за боси крака, но също така трябва да бъдат привлекателни, издръжливи и допълващи стила на помещението.

Ето някои от най-често срещаните опции, които трябва да имате предвид.

Килими

Топъл и мек за краката, наличен в почти безкрайна гама от цветове и дори шарки, бюджетен и полезен за заглушаване на звука и контролиране на стайната температура – не е чудно, че килимът е любимият избор за подови настилки за спалнята.

Открите красиви и стилни подови настилки от Kamko.bg!

Дърво

Трудно нещо може да се конкурира с естествената привлекателност на подовите настилки от истинска дървесина – тя има дълбочина и топлина, които придават красота на всеки стил и декор. Въпреки че има десетки видове твърда дървесина, използвани за подови настилки, някои от най-популярните са ясен, орех, дъб и клен.

Двата основни типа подови настилки от дърво са масивно и инженерно дърво. Подовете от масивно дърво представляват масивно парче дърво отгоре надолу, докато инженерните дървени подове се произвеждат с помощта на три до девет слоя различни дървени фурнири.

Ламиниран паркет

Ламинираният паркет (понякога наричан перго, въпреки че това е търговска марка) прилича на истинско дърво, но е отпечатана снимка на дърво, покрита със защитно пластмасово покритие. Ламинираните настилки се предлагат в широка гама от цветове и стилове в дървесен тон, за да отговарят на всяка декоративна тема.

По-евтин от твърдата дървесина, можете да намалите допълнително разходите за ламиниран паркет, като го поставите сами. Според мнозина, това е сравнително лесен проект за уикенда.

Ламинатът се държи доста добре при ежедневно износване, но е податлив на надраскване и също така може да се изкриви, ако върху него да се събере вода или други течности.

Бамбукови настилки

Бамбуковите подове са направени от трева – да, бамбукът е вид трева – и са по-здрави и по-твърди от подовете от твърда дървесина. Това е екологичен избор на подови настилки поради бързото време на прибиране на реколтата и процеса на регенерация на бамбука.

Бамбуковите настилки се предлагат под формата на ленти и дъски, като дървени и ламинатни настилки, които прилепват плътно една към друга. Има много опции за стил и цвят.

Каучукови настилки

Каучуковите настилки са изработени от чист или рециклиран каучук. Предлагат се в широка гама от цветове, шарки и стилове. Този тип подови настилки са много издръжливи, понякога с продължителност повече от 30 години и могат да бъдат чудесна алтернатива за детска спалня или стая за игри.

Освен издръжливостта си, каучуковата настилка е лесна за почистване и поддръжка.

Коркови настилки

Най-често се използват в кухни, благодарение на своята издръжливост и удобна опора, но коркът също е подходящ избор за спалня, тъй като абсорбира звука. Когато стъпвате върху коркови подови настилки с токчета, обувката ви ще направи вдлъбнатина в тапата, но веднага щом освободите обувката си от пода, корковите частици бързо възстановяват първоначалните си позиции. Тежките мебели обаче могат да оставят трайни вдлъбнатини.

Корковите настилки са екологични, предлагат се в широка гама от цветове и са доста издръжливи. Трябва да имате предвид, че са по-скъпи.

Керамични плочки и каменни настилки

Керамичните плочки и камък рядко се използват в спалните, тъй като въпреки че са много издръжливи и красиви в други части на дома, те обикновено се считат за твърде студени за тази цел. И все пак плочки или камък са възможни с определени стилове на декориране, по-специално със средиземноморски, тоскански, тропически, испански или марокански теми.

В крайна сметка, всичко може да бъде красиво и подходящо, ако знаете как да го съчетаете.

Вече си готов с избора на подова настилка за спалнята? Избери модел тук!