Home За дома Как да изберете подова настилка за спалнята?

Как да изберете подова настилка за спалнята?

подова настилка за спалня

Когато става дума за пода на вашата спалня, имате много възможности и много съображения. Подовите настилки в спалнята, разбира се, трябва да са удобни за боси крака, но също така трябва да бъдат привлекателни, издръжливи и допълващи стила на помещението.

Ето някои от най-често срещаните опции, които трябва да имате предвид.

Килими

Топъл и мек за краката, наличен в почти безкрайна гама от цветове и дори шарки, бюджетен и полезен за заглушаване на звука и контролиране на стайната температура – не е чудно, че килимът е любимият избор за подови настилки за спалнята.

Открите красиви и стилни подови настилки от Kamko.bg!

Дърво

Трудно нещо може да се конкурира с естествената привлекателност на подовите настилки от истинска дървесина – тя има дълбочина и топлина, които придават красота на всеки стил и декор. Въпреки че има десетки видове твърда дървесина, използвани за подови настилки, някои от най-популярните са ясен, орех, дъб и клен.

Двата основни типа подови настилки от дърво са масивно и инженерно дърво. Подовете от масивно дърво представляват масивно парче дърво отгоре надолу, докато инженерните дървени подове се произвеждат с помощта на три до девет слоя различни дървени фурнири.

Ламиниран паркет

Ламинираният паркет (понякога наричан перго, въпреки че това е търговска марка) прилича на истинско дърво, но е отпечатана снимка на дърво, покрита със защитно пластмасово покритие. Ламинираните настилки се предлагат в широка гама от цветове и стилове в дървесен тон, за да отговарят на всяка декоративна тема.

По-евтин от твърдата дървесина, можете да намалите допълнително разходите за ламиниран паркет, като го поставите сами. Според мнозина, това е сравнително лесен проект за уикенда.

Ламинатът се държи доста добре при ежедневно износване, но е податлив на надраскване и също така може да се изкриви, ако върху него да се събере вода или други течности.

Бамбукови настилки

Бамбуковите подове са направени от трева – да, бамбукът е вид трева – и са по-здрави и по-твърди от подовете от твърда дървесина. Това е екологичен избор на подови настилки поради бързото време на прибиране на реколтата и процеса на регенерация на бамбука.

Бамбуковите настилки се предлагат под формата на ленти и дъски, като дървени и ламинатни настилки, които прилепват плътно една към друга. Има много опции за стил и цвят.

Каучукови настилки

Каучуковите настилки са изработени от чист или рециклиран каучук. Предлагат се в широка гама от цветове, шарки и стилове. Този тип подови настилки са много издръжливи, понякога с продължителност повече от 30 години и могат да бъдат чудесна алтернатива за детска спалня или стая за игри.

Освен издръжливостта си, каучуковата настилка е лесна за почистване и поддръжка.

Коркови настилки

Най-често се използват в кухни, благодарение на своята издръжливост и удобна опора, но коркът също е подходящ избор за спалня, тъй като абсорбира звука. Когато стъпвате върху коркови подови настилки с токчета, обувката ви ще направи вдлъбнатина в тапата, но веднага щом освободите обувката си от пода, корковите частици бързо възстановяват първоначалните си позиции. Тежките мебели обаче могат да оставят трайни вдлъбнатини.

Корковите настилки са екологични, предлагат се в широка гама от цветове и са доста издръжливи. Трябва да имате предвид, че са по-скъпи.

Керамични плочки и каменни настилки

Керамичните плочки и камък рядко се използват в спалните, тъй като въпреки че са много издръжливи и красиви в други части на дома, те обикновено се считат за твърде студени за тази цел. И все пак плочки или камък са възможни с определени стилове на декориране, по-специално със средиземноморски, тоскански, тропически, испански или марокански теми.

В крайна сметка, всичко може да бъде красиво и подходящо, ако знаете как да го съчетаете.

Вече си готов с избора на подова настилка за спалнята? Избери модел тук!