Как да изберете гуми за мотоциклет

553
Гуми за мотора какви

Изключително важно е гумите на мотоциклета ви да са в отлично състояние и подбрани според условията на експлоатация на превозното средство. От тях зависи производителността на пътя, доброто сцепление с повърхността му и безопасността ви на пътя.

Нужно е да следите състоянието на гумите си и ако забележите износване по тях и дълбочината на протектора е под допустимите минимални стойности, има люспене или каквито и да е механични повреди, трябва да ги смените. Също така, трябва да имате предвид, че гумата, от която са направени остарява с времето и променя свойствата си. Те са годни за употреба в продължение на около 5 години и трябва да вземате това предвид, ако купувате застояла стока или сте използвали едни и същи гуми дълго време. Датата на производство винаги е посочена върху страничния борд на гумата.

За да изберете гуми, които гарантирано ще бъдат съвместими с вашия мотоциклет, можете да проверите изискванията на производителя в предоставената техническа документация или да използвате обозначенията върху настоящите ви гуми, за да изберете продукт с идентични качества и размер. Те представляват комбинация от цифри и букви, например 140/80 R18. Обозначението посочва широчината на профила в милиметри, съотношението между височината и ширината на гумата и диаметъра на джантата. На гумата също ще намерите и обозначенията за одобрение – съответствие със стандартите на икономическата комисия на ЕС или DOT – одобрение от транспортния департамент на САЩ. F означава, че гумата е подходяща само за предно колело.

Гумите за мотори се делят на летни, всесезонни и зимни и на различни видове според вида мотоциклети, за които са предназначени – туристически, които са идеални за пътуване с тежки мотори на дълги разстояние и имат добро сцепление с пътната повърхност; за пистови мотори – проектирани да издържат на екстремно високи нагрявания; за мотокрос – гуми с дълбок грайфер, който е подходящ за офроуд шофиране и гуми за скутери, които са създадени за градско шофиране с умерени скорости.

Най-бързият начин да изберете подходящи гуми за мотора си е да използвате неговия VIN код. Ще го намерите в документите за регистрация на превозното средство, както и на рамата. Когато въведете VIN, кода в търсачката ще получите незабавно пълен списък с наличните съвместими продукти.