Изключване на имобилайзер – какво трябва да знаем?

1989
имобилайзер кола

Основната функция на имобилайзера е да обездвижи превозното средство. Това става чрез изключване на двигателя след определено разстояние или време. Функцията е много полезна, ако автомобилът стане обект на кражба, но също така може да невероятни проблеми, ако  блокира автомобила точно когато човек най-много се нуждае от колата си.

Понякога се случва така, че имобилайзерът трябва да бъде изключен. Например, при някоя от следните ситуации:

 • Когато батерията на автомобила е напълно разредена и кодът на защитното устройство се губи.
 • Ако системата за имобилайзера е била свързана неправилно.
 • При грешки или пълна повреда на електронния блок за управление.
 • Когато е необходимо е дистанционно стартиране на двигателя.

Този списък далеч претендира за изчерпателност. Това са само най-често срещаните ситуации, когато се налага изключване на имобилайзера.

Причини за повреда на имобилайзера

Софтуерни сривове

Имобилайзерът ще отблокира автомобила, ако кодовете, съхранени в ключа и в паметта на ECU, са абсолютно идентични. Грешката възниква, ако има проблем с ключа или с паметта на устройството. Системата вижда, че кодовете не съвпадат и не дава команда за отключване на двигателя. Вероятността и честотата на тези повреди зависи от качеството на производството на самия имобилайзер. При моделите с ниско качество грешките ще се появяват често.

Хардуерни грешки

Най-типичните са контактно окисляване, изгаряне на релета и други подобни. Електронните устройства се влияят много от намаляване на напрежението, което е необичайно за бордовата мрежа на автомобила. Случва се електронният блок напълно да загуби своята функционалност в момента, когато машината е заключена. В тази ситуация деактивирането на имобилайзера ще е много полезно.

Също така, често срещани причини за повреда на имобилайзера са счупване на проводника или късо съединение, прегаряне на полупроводникови елементи и други части.

Несъвместимост с друго оборудване

През зимата много шофьори искат да могат да загреят дистанционно двигателя на автомобила си. Имобилайзерът директно пречи на тази функция, защото двигателят трябва да се стартира без код за сигурност.

Изключване на имобилайзер – сами или с помощта на автоключар?

Преди да изключите имобилайзера, е добре да потърсите други начини за решаване на възникналия проблем. И само когато няма такъв, вече можете да прибегнете до деактивиране на защитата срещу кражба.  Можете да потърсите услугите на автоключар София или да се пробвате сами.

Първият вариант е препоръчителен, защото ще бъдете обслужени професионално и бързо. Ако все пак решите да изключите имобилайзера без специализирана помощ, то трябва да си подготвите отвертки, гаечен ключ, лаптоп, поялник, изолационна лента и други аксесоари. Ако не сте програмист, ще е необходимо да помолите за помощ някой друг.

Схемата на работа е горе-долу следната:

 • Намерете електронния блок за управление и изключете всички конектори от него.
 • Открийте необходимата микросхема на платката и я демонтирайте.
 • След това идва ред на програмиста, който трябва да замени фърмуера на микросхемата.
 • Следващият етап включва запояването на микросхемата на място и сглобяването отново на електронния блок за управление.
 • Сега ECU няма да изпраща никакви команди към имобилайзера, тъй като не знае за съществуването му.
 • В самото IMMO трябва да изключите или да прекъснете проводниците, свързани към щифтове 9 и 18.
 • Свържете нарязаните проводници заедно и изолирайте усукването. Това ще позволи на системата за автоматична диагностика да работи правилно.
 • Инсталирайте цялото отстранено оборудване на първоначалните им места и свържете всички преди това изключени съединители към ECU.