История на марката Lonsdale London

672

Lonsdale е марка за мъжки, дамски и детски маратонки, боксови ръкавици, обувки за бокс, клубно облекло, бинтове за ръце и протектори, основана в Лондон, Англия през 1960 година. Марката, създадена от бившия боксьор Bernard Hart, първоначално е специализирана за оборудване в бокса, преди да разшири производството си със спортни стоки и модни дрехи.

През 1891 г. на петия граф на Lonsdale Хю Лоултър, председател на Националния спортен клуб е първият, който въведе боксови ръкавици, след смъртта на три боксьорa в чиста битка.

Лорд Lonsdale е бил известен като жълтия граф и това е бил неговия персонален цвят. Той имал Rolls Royce кабриолет с отличаващ се жълт цвят. Лорд Lonsdale също е бил първия председател на автомобилната асоциация на Великобритания и по късно президент на футболен клуб Арсенал. Лентата с жълт цвят със знака на Арсенал е символ на почит към него.За някой той е познат като най големия спортен джентълмен на Англия.

През 1909 г. за насърчаване на бокса Лорд Lonsdale започва награждаването с колан Lonsdale за всеки професионален боксьор, който спечели Британския национален шампионат и двукратно защити титлата, като по този начин слага началото на традиция, в която боксьора се доказва като истински шампион.

През 1929 господин Лорд Lonsdale става първия председател на британския съвет за контрол на бокса. Той умира през 1944 г. на 87-годишна възраст. Години по-късно през 1959г на бившия професионален боксьор Бернарт Хъртс е било издадено разрешение от Джеймс Лолтър „7 граф в кралство Lonsdale“ да използва името Lonsdale за боксова екипировка и аксесоари. Бизнес начинанието стартирало през 1960г в Soho.

Марката станала еквивалент едновременно на кралско наследство и качество на продуктите буквално за една нощ със световно известни боксьори като: Мохамед Али, Шугър Рей Робинсън и Браян Лондон които стават поклонници на марката.

Средата на 60-те на улица Карнаби става световно известна като горещата точка на Лондон. Тя е ключово място за младежката революция на Англия и има дългосрочно въздействие върху модата и туристическата индустрия. В края на 60-те същата улица е била втора по посещаемост туристическа атракция в Лондон след Бъкимганския дворец и магазините на Lonsdale били точно на ъгъла. Като най престижни посетители били Грегъри Пек, Пол Макартни и Антъни Куин. Така магазина бързо се превърнал в меката на известните личности както и на боксовото братство и широката общественост.

През 1979г млад мъж на име Пол Уелър, главен вокалист на ултра готината банда The Jam посетил магазина на Lonsdale без да знае, че продавачите там били пенсионирани боксьори.

Пол закупил голям брой тениски Lonsdale и с тях бил на турне в Япония. Реакцията на публиката била смайваща. Последвал бум на продажби и марката Lonsdale завладяла много нови територии. Ивендър Холифийлд, Марвин Гешефтар, Ленъкс Луис, Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд са сред световните шампиони които са се обучавали и боксирали с марката Lonsdale. Австралийския боксьор Вик Дарчинян е сегашен участник в WBA, WBC и IBF и сегашен световен шампион е горд привърженик на Lonsdale. На 1 Ноември 2008г става първия човек в историята в този клас боксьори който побеждава Кристиян Мижарес на мач в Калифорния. Част от сегашния отбор на Lonsdale включват Били Хлапето и Ловмур, както и тяхната първа жена боксьор Лорън Игъл. Марката Lonsdale в Австралия става избор на много спортни звезди като Принс, Майкъл Пиърс, Джарет Харвайс, Майкъл Албъсън, Джош Пери, Глен Стиуърт и Гордън Талис както и супер треньорите Грег Белами и Брад Филтър.

В началото на 90-те години марката прави дебют на европейския пазар, а през 1998г пристига и в Австралия. Така марката Lonsdale се превръща в световно познат етикет на бокса какъвто е и днес съчетавайки класически линии и форми кръстосани с новостите на съвременността. Комфорта и дълготрайността на облеклата ги правят основни в гардероба на обществото, както за спорта, така и за ежедневието.

През 2010г Lonsdale London чества своята 50 годишнина от началото на неговото скромно съществуване на улица Карнаби като ескалира до световно призната лайф стайл мода която днес можем да разпознаем между тълпата. Да отбележи този важен исторически момент Lonsdale пуска своя лимитирана серия включваща в строго ограничени количества монохромни тениски и дънкови облекла.