Кока кола върши чудеса – ето как да я приложите при почистването на дома

517
какво може да оправим с кока кола

Дори и да не пиете кока кола, тази напитка може да се използва като незаменимо почистващо средство. Високата киселинност я прави идеална за почистване на ежедневни домакински вещи. Ето някои примери.

Маслени петна

Имате ли теч в колата или в двигателя? Това може да доведе до появата на грозни петна по алеята или в гаража. Сериозно почистване изобщо няма да е необходимо, ако полеете малко кола върху петното. Оставете го там за няколко часа и след това маслото ще се почисти като на шега.

Петна от мастило

Няма значение дали сте излезли неволно от хартията, докато пишете или децата са рисували отново върху килима. Всички  тези досадни петна от мастило бързо ще изчезнат, ако използвате кока кола.

Изсипете малко сода върху петното и втрийте колата в него. След това с помощта на сапун и вода третирайте петното и то ще изчезне като сняг на жарко слънце.

Почистване на тоалетната

Стар, но златен трик: изсипете половин бутилка кола в тоалетната. Оставете така за един час и след това изплакнете. Отстранете всички петна с тоалетна четка и ето, вашата тоалетна ще е искри от чистота.

Отървете се от ръждата

Малки, ръждясали предмети могат да се оставят за една нощ в чаша кола. На следващия ден ги забършете с чиста кърпа и ще видите как блестят като чисто нови. Също така е полезно да знаете това, когато почиствате мотора си. Изсипете малко кола върху ръждясала рамка и я избършете.

Изгорял тиган

Случайно сте забравили храната на котлона твърде дълго? Това може да доведе до изгаряне на тигана.

Няма начин да го изчистите лесно?

Грешите. Ще спестите много време и енергия, като изсипете кенче кола в тигана. Оставете го на слаб огън да покъкри за час. След това можете да измиете тигана както обикновено и мръсотията ще се отстрани много по-лесно.

Борба с мухъла

Циментовият разтвор между плочки за баня и кухня може бързо да избледнее до първоначалния си цвят. Често това води и до появата на кафеникава плесен. В идеалния случай бихме се отървали от това възможно най-бързо, но ако търкането не е любимото ви занимание, решението е да използвате кока кола.

Първо минете цимента с кола, оставете така за няколко минути и след това избършете с гъба.

Болтове и гайки

Имате ли ръждиви болтове и гайки вкъщи или в гаража? Почистете ги с кола. Изплакнете с вода и да, те със сигурност ще изглеждат като нови.