Храните, полезни за мозъка

975
кои храни са полезни за мозъка

Съставките на храните, които консумираме навлизат в кръвния ни поток и с него попадат в мозъка. Съответно и начинът, по който мислим, работим и се концентрираме естествено зависи от храната, която ядем.

Възможно е обаче да увеличим производителността на мозъка си с около 20% в зависимост от това с което се храним, смятат експертите от Световната здравна организация.

„Храната е подобна на фармацевтична съставка, която влияе на мозъка“, казва Фернандо Гомез-Пинила, професор по неврохирургия и психология в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

„Диетата, упражненията и сънят притежават потенциала да променят мозъчното ни здраве и мисловните ни функции. Това поражда вълнуващата възможност промените в диетата да могат да са действаща стратегия за подобряването на когнитивните способности, за защита на мозъка от проблеми и дори за възпиране на ефектите от стареенето“, споделя Пинила, цитиран от „Бизнес инсайдър“.

А това са и първите 5 типа храни, влиящи ползотворно на мозъчната дейност:

1. Кисело мляко

Киселото мляко прави чудеса за добрата работа на мозъка мозъка – то съдържа протеини, множество минерали и пробиотици. Последните подпомагат храносмилателната система.

2. Червено вино

В умерени количества червеното вино подобрява значително краткосрочната памет и моторно-двигателните функции.

3. Орехи и авокадо

Богатите на мазнини орехи и авокадо поддържат мембраните на мозъчните клетки гъвкави и здрави.

4. Сьомга

Месото на сьомгата съдържа ценните omega-3 мастни киселини, протеини, желязо и витамин B, които подобряват паметта, извикването на спомени, логическото мислене и концентрацията.

5. Какао

Антиоксидантите в горещото какао защитават мозъчните клетки от ефектите на окислението.