Галериите на летище Хелзинки

916
летище хелзинки

Знаете ли на кое летище между различните полети можете да отдъхнете, разглеждайки произведения на изкуството? Това е летище Хелзинки, което може да се похвали със завидните брой галерии.

На територията му има фотографска галерия, галерия за изкуство и дори галерия, посветена на модата. Към тези галерии на територията на летището има и множество скулптури, които са неизменна част от летищното пространство и правят това място уникално и запомнящо се.

Скулптури на територията на летище Хелзинки

Сред завидния брой произведения на изкуството на територията на летище Хелзинки едно се отличава с мащабите и внушителността си. Това е произведението на Лайла Полинен, наречено Sun of the Fells. То представлява релеф, изобразяващ вътрешното движение на природните сили. Изработката е от финландската мед, а размерите му са 4 на 9 метра. Релефът е завършен за Световното изложение в Монреал през 1967 г. Две години по-късно, през 1969 г. произведението е преместено на летище Хелзинки, като от лятото на 2009 г. то се намира в зоната за излитане на пътуващите на дълги разстояния.

Релефът на лицето на Вильо Суванто

Скулпторът Контио е създал релеф на лицето на инж. Вильо Суванто. Който е живял между 1905 г. и 1986 г. Той е проектирал и е бил начело на изграждането на пътническия терминал на летището в Хелзинки. Релефът е от 1970 г. и може да се види на Терминал 2.

Фотографска галерия

На летище Хелзинки има две фотографски галерии. В едната от тях има снимки, свързани с авиацията, а в другата изображения от Финландия.

На Терминал 2, в залата за пристигащи от юли 2012 до януари 2013 има фотографска изложба, посветена на известните личности и значимите хора, които са минавали през летището, в продължение на 60-годишната му история.

През годините, пристигането на филмови звезди, музиканти и други известни личности по въздух във Финландия е било неизменно отразявано като забележително и впечатляващо събитие в новините. Снимките на тези паметни събития са предоставени за целите на изложбата от архивите на финландския музей на авиацията. Изложбата е отворена за посетители и достъпът до нея е безплатен.