Факторът на ситост – един полезен инструмент

620

В тази статия смятам да говоря за един доста интересен, но малко познат термин, а именно факторът на ситост. Можете да срещнете този термин главно в диететиката или при професионалните атлети и спортисти, които го ползват редовно. Какво представлява факторът на ситост и как може да ви бъде полезен?

Факторът на ситост е полезен инструмент при контрола над храненето, който позволява да се подобри поносимостта към даден хранителен режим, особено когато този режим е с отрицателен калориен баланс. Благодарение на този фактор може по-лесно да се управлява „неконтолируемия” апетит и резултатите от една диета да изглеждат наистина реални, без тялото ви да се измъчва през периода на режима. Трябва да знаете, че факторът на ситост е по-скоро принцип, отколкото цифра. Непознавайки този принцип в храненето и комбинирането на храните, много хора прибягват до уж лесните и бързи диети, като резултатът, който печелят накрая е ожесточен апетит и светкавичен „йо-йо” ефект след диетата.

Глад и ситост

Когато в тялото не достигат калории, за да може то нормално да работи и да се развива, на базата на хормонално регулиран отговор, организма започва да изпитва глад. Процесът по формиране на апетита се контролира от центрове в главния мозък и въпреки, че е сложен процес, не е застрахован от грешки. Няма да се спирам точно на механизма за възникване на глада, тъй като в предните си статии съм говорил по-конкретно за това. По-важното в случая е да обърна внимание на чувството за ситост.

Храната сама по себе си представлява комбинация от химични вещества и съставки, някои от които създават усещане за ситост по-дълго време, други нямат отношение към ситостта, а трети предизвикват силно чувство на глад. Ето и няколко примера за храни, които влияят по такъв начин на чувствата ни за глад и ситост.

  • Добри (засищащи) храни – протеини, въглехидрати със среден и нисък гликемичен индекс, мазнини, фибри, храни богати на аминокиселините с разклонена верига BCAA;
  • „Лоши“ (засилващи апетита) храни – въглехидрати с висок гликемичен индекс, кофеин, глюкоза, захар (глюкоза + фруктоза), подправки като къри, сол, люто, кисело и др.
  • Създатели на глад – фруктоза, мононатриев глутамат, аспартам, ацесулфам и други синтетични, а и някои натурални подсладители и подправки.