Home Бизнес Еврото оцеля след изборите в Гърция, но какво ще се случи, ако...

Еврото оцеля след изборите в Гърция, но какво ще се случи, ако Испания се провали?

След дългоочакваните избори в Гърция еврозоната като чели ще запази своята цялост, тъй като се оказа, че Европейският съюз може би ще осигури допълнително вливане на ликвидност в икономиката на страната. В момента обаче Испания представлява по-голяма заплаха за запазването на единната европейска валута. На 21 юни, когато ще се състои срещата на Г-20 в Мексико, фокусът ще бъде върху изследване и проверка на конкретните планове за разрешаването на заплетената ситуация на Стария континент.

На срещата ще се очакват възможни решения, които представителите съответните държави трябва да предложат за разглеждане. При липса на адекватни предложения се очаква пазарите да реагират доста негативно. Според технически форекс анализи, както и според прогнозите на рейтинговата агенция Moody’s, много страни може да загубят от оценките си, а инвеститорите ще претърпят доста големи загуби в гръцки ценни книжа, ако страната се върне към драхмата. Днес европейската валута запази възходящия си тренд, като трейдърите използваха техники за хеджиране на дългите си позиции в EUR/USD. Това беше провокирано от аукциона на италиански ДЦК.

Директорът на МВФ Кристин Лагард изрази мнение, че Европа се намира на кръстопът и е нужна много ясна схема, която да проработи не след години, а в близките седмици и месеци. Възможността южната ни съседка да напусне еврозоната най-сериозно ще паднат кредитните оценки на Италия, Испания, Португалия, Кипър и Ирландия. В случай че Гърция напусне еврозоната, дори и най-богатите държави членки като Германия, Австрия, Холандия и Финладия ще загубят от оценките си. Според Moody’s банковата криза в Испания ще се отрази най-вече на Италия, която също до голяма степен зависи от отпускането на средства от страна на ЕЦБ. На пазара лошо биха се отразили и плановете за повишаване на държавния дълг на страната.

Изискват се решения, свързани с интеграцията между отделните страни. Съединение обаче не може да има, без гражданите на отделните страни да са съгласни с това. А те се интересуват много повече от мерките, свързани с осигуряването на повече работни места и стимулирането на местните икономики.