Еко туризъм – с. Тъжа

1577

Село Тъжа е живописно балканско селце. То се намира в община Павел баня, Област Стара Загора.

В близост до село Тъжа е Калофер – град с богато историческо минало и красива природа. Тук можете да усетите духа на автентичните традиции и да научите нещо за местната история.

Калофер е един от малкото български градове с многобройни действащи църкви, манастири и параклиси. Това е град със запазени традиции и неповторим местен дух, ясно изразени по време на уникалните празници през цялата година.
Конните маршрути в Калоферската част на Централен Балкан – една великолепна възможност да се насладите на дивата природа в Националния парк от седлото на кон.
Неслучайно в Тъжа е локализиран един от местните офиси на Дирекцията на Национален парк “Централен Балкан”, тъй като селото е основен изходен пункт за най-атрактивната част в югоизточния участък на парка.

От тук започва красивото Тъжанско ждрело, формиращо най-югоизточните разклонения на природния резерват “Джендема”, а удобни планински пътеки отиват и до другия природен резерват – “Соколна” и хижа “Соколна”.

Недалеч от селото могат да се видят и две природни забележителности – водопадите: Пръскалото и Търниченско пръскало.

От с. Тъжа тръгват най-преките туристически пътеки за върховете Триглав и Мазалат, както и екопътеката „Бабско пръскало“, която води на юг от масива Триглав, към уникалното Тъжанско ждрело.

Екопътека „Бабско пръскало“

През юни месец 2006 г. е открит невероятно зрелищния маршрут- екопътека „Бабско пръскало“.

Интерпретиран маршрут “Бабско пръскало” Отвежда в югоизточната част на Националния парк, южно от масива Триглав. Представя безлесната зона, уникалното Тъжанско ждрело и водопад Бабско пръскало.

Маршрутът предлага информация с текст и снимки за най-широко разпространения дървесен вид в парка – обикновен бук, за птиците и бозайниците, за релефа и уникалната линия на хоризонта, за реките, ждрелата и водопадите в Централен Балкан, за резерват Джендема. Основна посетителска атракция е Бабското пръскало – трасето отвежда до скалния гребен на река Бабска, където е скока на водопада. Не уврежда природната среда, информира за нейните богатства, мотивира природозащитни нагласи.

Ако решите да посетите с. Тъжа може да отседнете в Къщата за почивка „Бояджика“. Къщите са разположени в северния край на селото в естествен полуостров между „Селската“ и „Казанската“ река.

Комплекса съчетава Българският възрожденски стил със всички удобства на модерният свят като: модерна и напълно оборудвана кухня, кабелна телевизия с над 40 канала, безжичен интернет с WiFi връзка и още много други удобства.

Повече интересни маршрути на Pohod.eu