Добре осветена баня

923
Светлина в банята

Музика не ти трябва. Важно е само мястото да бъде чисто, добре осветено, както се казва в едноименния разказ на Хемингуей.

Така е и с баните. За това трябва да монтирате нужното осветление. Но първо трябва да се уверите дали осветлението ви се нуждае от пълна промяна или само от частична. Повечето жилищни пространства са твърде неосветени. Хубаво е, дори препоръчително, да имате във вашата баня три вида осветление. Това осветление може да бъде изразено в общо осветление като висяща лампа, в насочено осветление (осветление, което акцентира на определени кътове, тоалетно шкафче с огледалце, произведения на изкуството и така нататък) и функционално осветление (то е предназначено за специфична задача като място за седене и четене на списания или книги и така нататък). Не бива да забравяте да ползвате точната мощност в постигането на желания от вас ефект. Хубаво е посредниците на осветление да бъдат съчетани и светлината да може плавно и нежно да прелива. Например можете да сложите естествени източници като свещници и от двете страни на огледалото.

Хубаво е във вашата добре осветена баня да потърсите и други дизайнерски решения или хидравлични възможности за проектиране. Можете да поставите сигнал, който да сигнализира, когато се отваря водата. Би било хубаво вратата плавно да се отваря и след нейното отваряне на фокус да бъде банята или душ кабината. Това ще създаде усещането за едно доста специално място. Трябва добре да се погрижите за проектирането на системата за осветление, както вече ви уведомихме това е много важно нещо. Най-добрият подход към добре осветената зона е интегрирането на осветлението в пространството, така че тя да се слее с околната среда, а не частично да разделя банята. Добре ще е и да научите стандартните размери на банята. Знаейки някои основни измервания, като размерите на банята и колко място е необходимо за тоалетната, ще си помогнете в планирането и конфигурирането по-ефикасно на пространството.

Източник: http://www.armormat.com/