Диета Зоната

897
диета зоната

Тази диета набира популярност през 1995 година и е една от първите диети, които оспорват твърденията, че за да се отслабне трябва да се избягват мазнините. Диетата е създадена от доктор Бари Сиърс, изтъкнат учен с голяма репутация в биохимията. Той създава Зоната, за да подпомогне борбата с увеличаващите се сърдечно съдови заболявания. След тестването на диетата, се установило, че тя влияе и върху регулацията на теглото на пациентите.

Основен принцип на Диета Зоната:

Балансирано хранене с 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини.
Пропорциите са задължителни за всяко едно хранене.Т.е. не е допустимо сутринта да похапнете предимно въглехидрати и на обяд повечко мазнини. Във всяко едно хранене спазвайте баланса 40/30/30.

Друг принцип на диета Зоната е по-честото хранене с по-малки количества. Трудно изпълнимо, но с голям ефект върху отслабването. Оптималният вариант е с 3 основни хранения – Закуска, Обяд и Вечеря плюс 2 допълнителни закуски, едната следобед, а другата преди лягане. Също много важно е да спазвате режим на часовете. Винаги правете храненията си в точно определен час.

Закуската трябва да е най-много до час след събуждането, обяда до 5 часа след закуската. Следобедната закуска- 5 часа след обяда. Следва Вечерята – 2 до 3 часа след това и последното хапване е късната закуска, но не трябва да е по-малко от час преди лягане.

Най-подходящи храни, като източник на протеини се препоръчват пилешко без кожа, пуйка, риба, крехко месо без тлъстини, нискомаслено мляко и сварени яйца.

За приема на въглехидрати може да консумирате всякакви зеленчуци с изключение на царевица и моркови и всякакви плодове с изключение на банани и стафиди. Позволени са малки количества не повече от 100 грама хляб, макаронени изделия, ориз.

Подходящите източници на мазнини са зехтин, рибено масло, бадеми и авокадо.

Препоръчва се също така отказване на продукти, съдържащи кофеин и други възбуждащи вещества ( кафе, кока-кола и чай) и изкуствени подсладители, както и бялата захар – по-подходяща е кафявата захар .