Home Лайф-Стайл Дамски бански – вижте как с времето са се променяли

Дамски бански – вижте как с времето са се променяли

Дамски бански

Всяка година модата се променя и преди един век женският гардероб е бил доста различен  – дори и по отношения на дамските бански костюми.

Сега във всеки магазин може да се открият хиляда опции за всички видове дрехи (вижте в някой онлайн магазин), включително дамски бански, така че може да изберете идеалния за себе си.

Но така не е било преди век!

Преди сто години жените не са имали огромен избор на бански костюми.

През 19 век жените трябвало да се къпят на обществени плажове, облечени все още с доста дрехи. Освен бельо, те са имали фуста, чорапи и шапка, които са били задължителни и в най-горещите летни дни. Само селските жени са се къпели по ризи или голи в реките и вировете.

В началото на 20-ти век модата се променя, а на жените е било позволено да носят панталони, къса пола и стегнат, затворен сутиен. Но дори и това облекло е било в очите на моралистите изключително провокативно и неприемливо.

Още през 1910 г. дамите започват да защитават повече правата си за комфортна почивка на плажа, тогава се появява и първият дамски плувен костюм. Смелата дама се казва Анет Келерман, която пуска пусна собствена линия от дамски бански.

Дамски бански с розово долнищеПрез 20-те на миналия век жените се борят за още повече свобода, банските вече показват ръцете и краката.  Десетилетие по-късно дизайнерите вкарват повече опции за цветове, тъкани  и измислят модели, които да разкрият цялото очарование на женското тяло.

През 1940 г. плажната мода все още е доста скромна. Реално банският костюм прилича на модерна мини рокля. Въпреки това, такива дамски бански вече натрапчиво подчертават красотата на тялото.

През 50-те години идва ерата на бикините, които скоро става много популярна сред жените. В далечната 1962 г. на екраните стартира новият филм за Джеймс Бонд, в който актрисата Урсула Андрес показва нов бански костюм, който веднага става култов. От 70-те години на миналия век дамските бански стават все по-изрязани. Жените триумфират по плажовете с тях за радост на мъжете.

През 90-те години модата на дамските бански се диктува от The Masters of Malibu, а червеният затворен бански костюм на сексапилната Памела Андерсън наистина оформя модата за спортните дамски бански.

В съвременния свят дамите имат наистина неограничен избор за бански костюми, които са ослепителни като цветове и детайли.