Боядисване на влажни помещения

670

За да боядисаме качествено едно влажно помещение, е необходимо да предварително да се информираме за специфичните особености и стандарти, които го съпътстват.

Като стандарт повърхностите на влажните помещения могат да бъдат класифицирани във два класа – водонепроницаеми и водоотблъскващи. Тези два класа определят и характеристиките на боята, към която ще се насочим.

Боите от първия клас са предназначени за стени, които се мокрят или мият, както и за места, където е възможна появата на пръски или течове – вани, душове, както и стени, разположени на около 1м от тях. Участъците със сглобки, водопроводни кранове и тръби също е добре да са водонепроницаеми.

Боите от втория клас се използват за помещения, в които се образува кондензация на пари и има висока влажност на въздуха. Тези бои се нанасят върху стени, отстоящи от 0,5м до 1м от мивката в кухнята или в пералното помещение, от душовете, тоалетните и ваните.

Такъв вид бои на силиконова основа предлага българската фирма „Селт ООД”. Други наши големи производители на бои за влажни помещения са „Мегахим” и „Оргахим”. Всеки производител дава указания за правилната употреба на продукта си и е задължително те да бъдат спазвани, ако искаме да постигнем желания ефект.

Добре е боите да се нанасят с ръкавици, неравностите по стените да се шпакловат или грундират със смеси за влажни помещения и чак след тяхното засъхване да се нанесе подходящата боя. Не бива с един и същи валяк да нанасяте и грунда, и боята, тъй като цветът може да се промени.

В първите дни, след като стените са били боядисани, те трябва да се пазят от мокрене или водни пръски. За измиването на стените не бива да се използват силни разтворители и спиртни разтвори, защото те увреждат боята. Ежедневното почистване на варовика, сапуна и други отлагания е важно за добрата поддръжка на боядисаните стени. Най-засегнати са зоните около мивката, ваната и душа.

Почистването се извършва с препарати, които не съдържат абразивни частици, способни да нарушат целостта на покритието. Би могла да се използва мека четка или гъба. Най-накрая почистената повърхност се изплаква с чиста вода и се подсушава.

Най-важна от всички мерки за правилната експлоатация на влажните помещения си остава осигуряването на добра вентилация и проветряване в тях. Това ще понижи нивото на влажност и ще попречи на образуването на плесени.