Защо е важно да изберем качествени и сигурни товарни колани за камионите?

166

Надеждното и здраво укрепване, преди превозване, е важна част от безпроблемното транспортиране на продукти от точка А до точка Б. Кога се използват колани в товарните автомобили и как се подбират правилните?

Кога се използват коланите за товари?

Тяхното устройство включва еластични ленти, тресчотка за пристягането им и крайни куки. Използват се в случай на нужда от укрепване и предотвратяване на падания по време на превоза. Пристяга се към ремаркето или кабината на тежкотоварните камиони, което позволява здравото притискане за самата платформа. Най-често товарите, изискващи използване на колани, представляват едро и многотонно оборудване – метални тръби и всякакви профили, дървени плоскости, мебели, моторни и други превозни средства.

колани за товари

Когато укрепването е направено правилно, предотвратява разместването на товара при друсане и накланяне в завоите. Стои неподвижно по време на транспортирането му и се запазва неговата техническа и физическа цялост.

Как се използват правилно?

Коланите за товари са изработени от здрави материали, като полиестер, който е издръжлив на големи механични натоварвания. Могат да са с куки или без. Във втория случай се използва тресчотка, представляваща метален механизъм за ръчно пристягане. Той позволява цялостното обхващане на товара и неговото притискане едно в друго, за образуване на пакет.

За надеждното стягане трябва да са налични крепежни елементи, позволяващи използването на товарни обезопасителни колани. Целта е цялостното обхващане на товара и неговото фиксиране към превозната платформа, за да се обездвижи до степен, не позволяваща изпадане и подхлъзване по време на път. Това се постига чрез прокарване на лентите през крепежните елементи, през укрепваните продукти и пристягане чрез тресчотката до пълен опън.

Какви съвети за правилен избор дават експертите?

Важно е да се съобразите със следните неща:

  • дължината трябва да съответства на размерите и височината на превозвания продукт;
  • колкото по-голямо е натоварването, толкова ширината е по-голяма, което увеличава здравината на лентата. Съществува ширина от 2,5 мм до 200 мм;
  • при избора е важно да се обърне внимание на товароносимостта. Особено популярни са моделите, чиито параметри позволяват издръжливост на натоварване до 15 тона. За обемистите продукти се препоръчват характеристики до 25 тона.

Препоръките са за онлайн покупка на цели комплекти, съдържащи всичко необходимо за плътното и здраво пристягане на продуктите. Това гарантира пълна съвместимост и безпроблемна работа.