Броят на опасните пешеходци расте, за сметка на шофьорите нарушители, които намаляват!

Броят на недисциплинираните шофьори е намалял рязко, за сметка на неразумните пешеходци, отчитат от столичната пътна полиция.

За две години двойно са намалели случаите на ранени и загинали пешеходци в София, като на повдигната зебра няма нито един инцидент. От началото на годината досега загиналите в столицата са 34 души. През миналата те са били 46, а през 2010 г. – 60. За шест месеца водачите, които не дават предимство на пешеходна пътека, от 919 през февруари, през септември падат на 190. За месец преминаващите на червено също се стопяват двойно.

И докато мерките спират джигита, пешеходецът камикадзе все още няма спирачка. И покорява свои върхове в статистиката за глобени пешеходци. Най-честото нарушение на пешеходците е нерегламентираното пресичане. Заради непознаване на закона, често дори при пешеходна пътека, хората нарушават правилника за движение. Задължително е например да се съобразим с разстоянието и скоростта на приближаващия автомобил, преди да стъпим на платното.

Повдигнатите зебри в столицата, принуждаващи шофьорите да намаляват скоростта, са 10. Предстои изграждане и на пешеходни пътеки с осветление.

Психология на пешеходеца

Дали ще е повдигната зебрата или ще е осветена, дали ще има подлез за безопасно преминаване, пешеходци камикадзета не липсват. Едва ли има шофьор в столицата, който да не се сблъсквал – и в преносния, и в буквалния смисъл, с прибягващи между колите хора. Обяснение за психологията на пешеходеца нарушител потърсихме от експерти и самите нарушители.

Оказва се, че ефективната мярка за дисциплина на пътя е тоягата, а не морковът. Това показва практиката при шофьорите. И въпреки че в Закона за движение са предвидени и санкции за пешеходците, те не се прилагат толкова стриктно. Това размива профила на пешеходеца нарушител – той е от ученик до пенсионер, без значение от пол и образование.

По ирония причините пешеходците да погазват правилника експертите обясняват с усещането за сигурност в закона, който нарушават. Те разчитат, че шофьорите са длъжни да ги пазят.

Борбата срещу войната на пътя чрез мерки срещу водачите се води вече години наред. Независимо дали сме пеша или зад волана – да спазваме правилата и да не рискуваме нито нашия, нито чуждия живот.