За ин витро процедурата и някои от стъпките при нея

561

Ин витро оплождането е процедура, при която яйцеклетки отделят от яйчника на жената. Следващата стъпка е че яйцеклетките се оплождат със сперма при лабораторна процедура и после оплоденото яйце (ембрион) се връща обратно отново в женската утроба. Оплождането ин витро е сред асистраните репродуктивни техники (АРТ) и се използва, за да се помогне на безплодните двойки да могат да заченат. При минаването на една година сексуални опити без употребата на контрол на раждаемостта жената не може да зачене, може да говорим безплодие. Една част от причините за безплодие са повредени или блокирани фалопиеви тръби, хормонален дисбаланси или ендометриоза при жената. При мъжа, лошото качество или пък заниженото количество на спермата могат да доведат до безплодие.
IVF е сред няколко метода , които повишават шанса на безплодните двойки да могат да забременеят. Приложението зависи от причината за безплодието. Оплождането ин витро може да бъде възможност, ако има запушване в маточните тръби или еднометроза при жената или лошо или ниско качество на спермата на мъжа. Има други различни методи за лечение на тези състояния, като операция на блокираните тръби или ендометриоза, които могат да се пробват преди ин витро.
Ин витро оплождането се определя като процедура на обединението на сперматозоид и яйцеклетка осъществявайки тялото на жената. На жената могат може да и бъде даено репродуктни лекарства преди процедура, за да могат да узреят няколко яйцеклетки в яйчника. Яйцеклетката бива премахната от утробата на жената чрез ползването до яйчниците като бива използвана една от 2 възможни процедури.
След като яицеклетката е изкарана тя се комбинира със сперматозоид като процеса се реализира в лабораторна епруветка. Яйцата биват наблюдавани за няколко дена. След като има доказателства, че оплождането се е реализирало, клетките започватсе връщат в утробата на жената.
След като е свършила процедурата по ин витро оплождане жената може да се върне към нормалния си живот. Тест за бременност може да се прави приблизително 12-14 дена по-късно, за да може да се определи дали процедурата е успешна.

Начало