Установено е, че хората, които консумират по 100 г ядки седмично, имат с 30% no-ниска заболеваемост от анемия, гуша, разширени вени и увеличена простата. Те страдат по-рядко от сърдечно-съдови проблеми и имат по-здрава костна система и зъбен емайл в сравнение с тези, които рядко или никога не ядат ядки.

Ядките много успешно концентрират в себе си важни хранителни вещества, необходими за рационалното хранене. Природата е съчетала по уникален начин мазнини, белтъчини и много малко количество въглехидрати. С помощта на съвременни изследвания е установено, че 100 г ядки съдържат белтъчини колкото 50 г месо.

Редовното ядене на ядки ще снабди организма с жизненоважни минерали, както и витамините В6, Е и РР. Ако приемете само 50 грама ядки, вие ще снабдите организма си с около 13.5 г белтъчини, 8 г въглехидрати 205 мр фосфор, 90 мг магнезий, 370 мг калий.
Ядките са широко разпространени в източната народна медицина. Поради високата им калоричност, те са безценен помощник при съставянето на диети за напълняване, възстановяване от тежко боледуване или продължителен физически труд.
Всеизвестно е подмладяващото им действие, благодарение на веществата с антиоксидално действие – витамин Е, селен, флавоноиди, ненаситени мастни киселини, които обезвреждат свободните радикали, действащи разрушително върху тялото.

Ядките са богати на незаменими мастни киселини, като повечето (около 85%) от съдържащи те се в тях липиди са ненаситени /намаляват нивото на „лошия холестерол“ в организма, който увеличава риска от сърдечно-съдови заболя-вания/ и запазват нивото на „добрия холестерол“. Същевременно чрез обезвреждане на свободните ради кали, причинители на болести като атеросклероза, катаракта, варикозно разширение на вените, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, инсулт, бронхиална астма, диабет, депресия, много видове рак, ядките са профилактично лечебно средство. От всички тези заболявания можем да се предпазим чрез редовна консумация на ядки, за предпочитане сурови.

Орехът освен незаменим приятел на всяка домакиня в кухнята, е и много полезен. С изключително богатият си състав, той подпомага умствената дейност, укрепва сърцето, помага при проблеми със стомаха и черният дроб. Препоръчва се на кърмачките и малките деца.

Лешникът, с високото си съдържание на витамин В, желязо и калций, се препоръчва след тежки инфекциозни заболявания. Високото съдържание на йод пък служи за превенция на ен¬демична гуша. Според народната ни медицина лешниците са идеални при лечение на болки в ставите.

Бадемите са важна добавка към менюто на кърмачките и бременните. Високото съдържание на калций пък го прави идеален помощник за растежа на малките деца. Народната ни медицина ги препоръчва при проблеми с стомашно чревният тракт, като е известно особено благоприятното им въздействие върху хора страдащи то киселини в стомаха.

Тиквеното семе, богато на цинк, е едно от най-известните народни лекарства при борбата с чревни паразити. От тиквено семе се лекува и увеличената простата.

Слънчогледовото семе освен неизменен спътник на повечето спортни събития на открито, е особено полезно за всички жлези с вътрешна секреция, лигавиците, кръвоносните съдове и очите.

Фъстъците са богати на фолиева киселина и имат високо съдържание на хранителни влакна, които дават усещане за ситост, поради което се препоръчват като компонент на диети за отслабване. Консумацията на фъстъци снижава нивото на холестерол, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, подобрява паметта. При диабетици те са подходящ регулатор на концентрацията на инсулина и кръвната за¬хар.

Кестените са енергична храна богата на нишесте. Имат леко запичащ ефект който е познат на народната медицина от много време. Освен като запичащо средство кестените са познати като укрепващи стените на венозните съдове. Именно поради тази им способност те са изключително добро лекарство при обилна менструация и разширени вени. Бани с водата в която са варени кестените (необелени) лекуват хемороиди.

Леблебията в на второ място по мазнини след соята в семейството на бобовите култури. Съдържанието на мазнини варира от 4 до 7%. Освен голямото количество мазнини леблебията е източник на фосфор, калии и витамините С, В2, В1, В6, А и РР. От брашното направено от леблебия се приготвят голямо количество от детските каши и храни.