Сигурно сте се чудили колко ли струва една рокля, която някоя кино принцеса носи на Оскарите. Може да е над 100 000$. Няма шега, няма измама – това е цената на уникалността, и определено има хора, които я плащат.

За да бъде една рокля „Oт Kутюр”, тя трябва да е изцяло ръчно изработена. От подплатата до кристалите, всеки детайл е дело не просто на обикновени шивачи, а на най-добрите професионалисти, които с години се борят за място в някоя голяма модна къща. И въпреки че трудът е почти непосилен – понякога за изключително кратки срокове трябва да се ушие нещо, което иначе би отнело месеци, крайният резултат е винаги удовлетворяващ. Една рокля от висшата мода си е едно произведение на изкуството.

Точно затова и Oт Kутюр” моделите се колекционират. Според виден експерт в областта, не повече от сто са колекционерите на висша мода в световен план, и все пак те са достатъчни, за да задвижват бизнеса. Ателиетата, които се занимават с това изкуство за знаменитости също са малко.

Едно от тях е Версаче. И ако през осемдесетте цветовете, които дизайнерите им използваха, „крещяха”, днес те просто загатват. В историческото ателие на улица „Виа Джезу” в Милано (докъдето летят и Bulgaria Air) се пазят всички колекции. Маркетинговият директор на марката казва, че това не са просто стари модели, а източник на вдъхновение – някои клиенти дори искат абсолютни копия на рокля от края на миналия век, или пък модификация на някоя рокля от по-миналата година. Въпреки че всеки сезон излиза нова колекция.

Този парадокс е и отговорът на въпроса „Защо бизнесът наречен „От Кутюр” процъфтява от векове?”. И той е – защото луксът е безсмъртен.