Снимки в RAW или JPEG?

587
raw или jpg

Повечето от вас са чували за JPEG/JPG (джипег/джъ-пъ-гъ) файловете. Това е един от най-разпространените файлови формати, и масово снимките ни се съхраняват точно в този формат.
До тук добре.

Но наскоро сте чули от някой познат или пък сте прочели някъде в някой фотографски форум, че добрите фотографи снимат в RAW? Как въобще се произнася тази дума? Какво е това РАВ*? Каква е разликата между него и досега добре познатия ни JPG файл?

Всъщност чете се РОУ, не РАВ и идва от английски език, като преводът е суров, необработен. В дигиталната фотографията роу файловете заместват негативите ползвани при лентовата фотография. С разликата, че сега вместо лента слагаме памет-карта във фотоапарата и вместо да бързаме за фотото за да видим снимките си, ги качваме на компютъра си.

Добре, значи и двата файла съдържат снимки. Тогава каква е разликата между JPG и RAW?

JPG e сготвеното вече яйце. Харесвате ли го как е сготвено или не няма никакво значение. То е такова каквото го е сготвил готвача (програмите вътре във фотоапарата).
При суровия RAW файл вие получавате едно сурово яйце, където вие сам сте готвача и от вас зависи дали ще го харесате рохко, твърдо или ще му прибавите подправки. Не забравяйте обаче, че многото подправи обикновено водят до нежелани странични ефекти!

За да се запази един роу файл във вашия фотоапарат, трябва да бъдат извършени следните стъпки:

  1. Светлина достига до пикселите на матрицата вътре в апарата.
  2. Създава се електрически заряд във всеки пиксел, който в последствие се превръща в напрежение.
  3. Напрежението бива подсилено.
  4. Устройство наречено Анологово-Дигитален преобразовател измерва стойността на напрежението идващо от всеки пиксел и го превръща в битове информация, която се записва на памет-картата като роу файл.

Така, вече имаме Роу файл който съдържа пълна информация за сцената която сте заснели. Недокосната и непроменена.

Фотоапаратите ни не виждат в цвят. Те имат сложни програми които правят догадки на базата на това което са получили като светлина в матрицата. Оттук нататък след Роу файла, фотоапаратът ни продължава да смята и пресмята, да компресира и конвертира докато се получи JPG файл:

  1. Фотоапаратът ни използва автоматизиран метод наречен интерполация на Байер за да предаде цвят на изображението. Този метод понякога е прав, понякога не .
  2. Прави серии от автоматични корекции на контраста, осветеността, цветовата гама..и много други (това което фотографите правят на ръка с прогами като Adobe PhotoShop)
  3. И накрая камерата компресира получилия се обработен файл като изхвърля ненужната му информация за баланса на бялото, за осветеността, реалния контраст при снимките.
    И ако при този автоматизиран процес фотоапарата ви е сбъркал, предположил е грешна тоналност или баланс на бялото, или контраста е прекалено висок. Нямате късмет, защото няма как да възстановите информацията от която имате нужда от този орязан JPEG формат.

Не разбрахте нищо от горе посоченото?

Накратко: Роу файлът е пълната версия на оригиналната снимка – Вашият негатив, но сам по себе си не е снимка, а низ от цифри, които чакат да бъдат обработени.
Джипег файлът е компресирана, непълна версия на снимката, но е вече обработена и можете веднага да я видите на компютъра си или да я разпратите на приятелите си.

Добре, но след като и JPEG-a е вече готово, обработено изображение и фотоапарата си прави всичко сам, защо ми е въобще да се занимавам с този Raw файл?

В ежедневието, на купон, или сред приятели, или ако нямате особени мераци във фотографията, Роу файла наистина не ви трябва. Забравяте, че той съществува и всичко си е наред.

Но ако искате да се занимавате с фотография, за вас качеството на снимките е важно, то тогава е хубаво да започнете да снимате на Роу. В последствие е необходимо сами, на ръка, да обработите файловете си с избрана от вас програма. Тези програми, които отварят роу файлове (фотошоп и други), често са сръвнявани с тъмните стаички на фотографите, които снимат на лентта. И въпреки че технически погледнато самите процеси нямат нищо общо , целта им и резултатите са едни и същи: изсветляване на тъмни зони, контраст, цветност и т.н.

“Да, ама той си обработва кадрите на Фотошоп! Значи снимките му не са истински!” Или за Фотошоп използван като мръсна дума.

Бихте ли казали, че фотограф който снима на лента и проявява сам филмът си в тъмната стаичка не е фотограф? И бихте ли казали, че фотограф който отива във фото-студио, дава там лентата си за проявяване е по-добър фотограф от този който прави това сам? Преди време фотографите които са отивали във фото-студиото са били смятани за “по-малко” фотографи. Но сега в ерата на дигиталните технологии се съмняваме във фотографите които извършват целият процес сами.

И в заключение, има ли някакво значение: роу или джипег?

Това преценете вие сами в зависимост от това дали след това ще искате и ще имате време да обработвате сами снимките си. В крайна сметка важно е удоволствието от фотографията, а не какъв е типът на файла.

Източник: Bestcam.bg