1.Спрете да обръщате толкова внимание на мислите си. Чувствата ви в момента са си просто чувства, скоро ви мине. Мислите ви в момента и тях скоро ще ги забравите. Кажете си че каквото и да чувствате го чувствате, каквото и да си мислите, си го мислите.

Тъй като не можете да спрете да мислите, както и не може да предотвратите емоциите, които нахлуват в съзнанието ви, спрете да се притеснявате , да се вините или срамувате от вашите мисли и емоции. Единствено действията ви са под ваш контрол. Насочете съзнанието върху това какво правите и как да го подобрите.

2.Спрете да се притеснявате. Това само ще влоши нещата. Колкото повече мислите за нещо лошо, толкова по вероятно е да ви се случи. Дори когато видите малка вероятност то да се случи, вие започвате да мислите само за това, как ще ви се случи белята. Престанете да го правите, и ще се почувствате по-добре.

3.Мислете за себе си позитивно. Ако искате да сте щастливи, спрете да си натяквате колко сте нещастни. Хората винаги ще си казват какво мислят за себе си, какво чувстват, или ще мислят какво другите изпитват и мислят за вас. А повечето от тези неща са илюзорни. Останалата част са лъжи и недоразумения. Хората не са толкова осведомени, относно вас, и не си мислете, че ги е толкова грижа за вас.

4.Не обръщайте внимание на вътрешната си критика и вина. Да съдите себе си е безсмислено. Каквото и да сте постигнали, някой друг ще го е направил по-добре. Колкото и да се чувствате лош, има много по-лоши от вас. Преди да определите кое е добро и кое лошо, помислете как ще се вместите правилно между двете крайности? Чувството ви за вина нищо няма да промени. Може да ви накара, да се почувствате, че поемате отговорност, но всъщност няма да допринесе за нищо ново във вашият живот. Ако се чувствате виновен за нещо, просто го приемете и престанете да се осъждате, а се постарайте следващия път да не го направите пак. А да чувствате вина за нещо направено от някой друг, това вече е пълна лудост.

5.Престанете да обръщате внимание на хората и тяхното мнение Лошите хора не могат да ви подлудят, както и добрите хора не могат да ви направят щастлив. Събитията и хората са си просто събития и хора. Те не могат да ви променят. Единствено вие може да го направите. Каквито и емоции да нахлуват във вас, в резултат на външни събития, те са безпомощни, докато вие не решите да ги направите важни и да реагирате на тях. Съобразяването с всяко едно събитие и мнение , само ще ви отклони в грешна посока.

6.Не се концентрирайте върху това, че кариерата и живота ви не вървят по план. Колкото по стриктно се придържате към някакъв план, толкова по скоро ще направите грешка. Светът се променя постоянно.Колкото и внимателно да планирате нещата, ако са за период по-дълъг от няколко дни, нещата винаги ще бъдат различни. След месец ще са още по-различни, а след година нищо няма да е същото. Планирането е полезно само за да концентрира мислите ви върху това какво знаете и какво не знаете. След като започнете, изхвърлете плана и се концентрирайте върху действителността.

7.Не позволявайте другите да ви прехвърлят отговорността за собствените им действия. Всеки си живее живота, и е отговорен за действията си. Единствено можете да помогнете и да посъветвате. Но никога не поемайте отговорност за чужди действия. Всеки си има глава на раменете и да си носи последствията.