Пролетна детоксикация

185
възстановяване на организма след зимата

Все по-често хората днес се замислят за същността на всичко, което природата ни е дала като дар, за да ни помага да живеем, да се лекуваме, да се пречистваме. Може би най-уникалният от всички тези безценни дарове,  е водата.  Тя е най-лесният и достъпен начин да поддържаме здравето си у дома, без да се налага да трупаме знания и да инвестираме време и усилия. Трябва само да се възползваме.

Пролетно почистване… на тялото

Пролетта се асоциира с прилива на енергия, който ни оживява след дългите протяжни зимни дни. Жадуваме да сменим еднообразието на късите и студени делници през зимата с пъстротата и великолепието на слънчевите пролетни дни. Изглежда почти толкова лесно, колкото пролетното почистване на дома, но понякога се оказва трудно за прекрачим в новия сезон.

Коя е пречката? Нарича се подкисляване на организма и то си нуждае от обяснение.

Греховете на зимата

Когато навън е студено и мрачно, а вкъщи ни посреща уютна и топла атмосфера, дълго планираните здравословни диети неусетно отстъпват място на калоричната храна – изкусителни блюда с месни продукти, апетитни сладкиши, заместващи по много приятен начин  липсата на пресни плодове и зеленчуци. Все по-често се заседяваме у дома край подредената маса, пренебрегвайки активния живот и движението. Резултатът е неусетно натрупали се излишни килограми.

Тежкото наследство на окисляването

Ако към трудно смилаемата храна добавим някои стимулатни – никотин, кафе, алкохол и ги смесим със стреса, дехидратацията, характерна за студените периоди на годината,  се получава взривоопасна смес, която задръства тялото, пречи на метаболитните процеси и тогава умората, нарушенията в концентрацията, косопадът, наднорменото тегло стават постоянните ни спътници.

Социално значими заболявания като диабет, хипертония, остеопороза, артрит и други са дълготрайни ефекти от нарушеното снабдяване на клетките с хранителни вещества и невъзможната регенерация, която иначе тялото ни е способно да осъществи.

Време е за прочистване!

Щом пролетта почука на вратата ни с топлите си утрини и слънцето все по-често започне да се усмихва през деня, значи е време да отхвърлим бремето на зимния начин на живот като прочистим и алкализираме организма си.

В битката срещу всичко, което пречи на тялото ни, имаме верни съюзници – пресните сезонни плодове и зеленчуци, които винаги с радост включваме в менюто.

Зеленолистните зеленчуци са идеални за алкализиране на тялото. Нещо повече, те внасят огромни дози витамини, минерали, антиоксиданти. Всеки от тях е специализиран да прочиства организма от натрупвания на определени тежки метали, благодарение на хлорофила, който взаимодейства с токсините в чревния тракт и подпомага изхвърлянето им навън.

Пълно прочистване

Прочистването на тялото от токсини и шлаки върви с насищането му с алкализиращи вещества, които възстановяват киселинно-алкалния баланс. Създаването на това своеобразно равновесие в организма подпомага всички регенериращи, оздравителни, детокс процеси,  за да се радваме на факта, че  всичките ни органи и системи работят в пълен синхрон.

Усилията ни да дадем на тялото си възможност да работи безпроблемно е нужно да върви наред с отказване от вредни навици като алкохола, бързата храна, цигарите и да се даде превес на засилената физическа активност, полезните храни, сред които не бива да пропускаме цитрусовите плодове, особено лимоните.

Всичко това е необходимо и важно, но не е достатъчно, ако пропуснем да обясним мястото на водата в целия процес по освобождаване на тялото ни от всичко, което му вреди.

Водата трябва да бъде винаги на разположение.

  • Чашата вода е най-простият, лесен и достъпен навик, който работи за детоксикацията и метаболизма ни.
  • Алкалната вода възстановява и поддържа най-подходящо ниво на рН.
  • Тя е най-добрият начин за хидратиране.
  • Играе роля на антиоксидант.
  • Възстановява алкално-киселинния баланс на организма.
  • Премахва киселините в чревния тракт и облекчава вредното въздействие на подкисляването.

За да дадем сили на тялото си да се пребори с всичко, което затруднява функционирането му, да му помогнем да изглежда здраво и силно, се иска нещо съвсем просто – да включим в дневния си режим една пролетна програма за прочистване, която ще ни изненада приятно с ефекта върху здравето и самочувствието ни.