Оплождане ин витро – част от характерните и използвани стъпки при процеса

488

(IVF) in vitro оплождане е обединение на яйцеклетката на жената и спермата на мъж осъществени в лабораторен тигел. Ин витро се определя „извън тялото“. Определяме го с това, че сперматозоида се е закрепил и влязъл в яйцето.
В доста случаи сперматозоида и яйцеклетката се оплождат вътре в тялото на жената. Ако оплоденото яйце се прикачи към лигавицата на матката и продължи да расте, бебето се ражда 9 месеца по-късно. Този процес е известен натурално зачеване.
IVF е форма на асистирана репродуктивна технология (АРТ). Като това се разбира, че специални медицински техники са използвани да помогнат на жената да забременее. IVF успешно се използвала от 1978 г. В повечето случаи се се прилага когато другите по-скъпи методи за плодовитост не дадат успех.

Това са и някои от стъпките при ин витро:

1 стъпка – Симулация – по позната като супер овулация

Лекарства, в повечето случай са известни репродуктвни лекарства се дават на жените да подсилят произвеждането на яйцеклетки. В повечето случаи жената произвежда една яйцеклетка за период от 1 месец. Репродуктивните лекарства спомагат на яйчните да направят няколко яйцеклетки. По време на тази стъпка жената ще има чести трансвагинални ултразвуци, за да се анализирани яйчниците и кръвни тестове за да се провери нивото на хормоните

2 стъпка Процес на аспирация на яйцеклетка

Малка операция известна като фоликуларна аспирация се осъществява за да бъдат отстранени яйцата от тялото на жената. Операцията в повечето случай се осъществява като амбулаторна процедура като това става вще и се осигури лекарство, за да не усеща болка през периода на процедурата. Използвайки ултазвукови изображения като ръководство се вмъква тънка игла през вагината и в яйчника и мехурчета, които са в състава яйцето. Иглата е свързана към всмукателно устройство, което започва да засмуква яйцата и течността във всеки фоликул един по един. Процедурата се преповтаря за другия яйчник. Жената има вероятност да има някакви спазми след процедурата, но те обикновено изчезват в рамките на 1(един) ден.

Начало