Кръв и тъкан от пъпна връв- защо трябва да бъде запазена

467

Модерна тенденция е бъдещите майки и бащи имат възможност да имат достъп до повече информация за детското здравеопазване, отколкото всички предишни потомства. Показва се тенденция да питат повече въпроси на своите лекари, медицински сестри, акушерки, акушер-педиатри и търсят.
Често срещано питане е във връзка с получаването и опазването на стволови клетки които са взети от кръвта на пъпната връв на съкровището им.
Стволовите клетки са първоначалните ключови недиференцирани клетки. Те се характеризират две отличителни характеристики: в състояние са независимо да се възстановяват чрез клетъчното деление за удълженост на живота ни и имат необикновен капацитет за развитие в други типове клетки и тъкани, като клетките на сърцето, мозъчните и нервните клетки както и червените и белите кръвни телца. Приложението им може да бъде като ремонтираща система за тялото, неспирно допълване с различни клетки. Кръвта от пъпна връв е щедър извор на хемопоетични стволови клетки (HPCs) и мезенхимни стволови клетки (MSCs).
Кръвта на пъпната връв е е с първостепенно съсредоточаване на примитивни хемопоетични, вместо при костния мозък като тя се трансформира добър източник на клетки за трансплантация.
Стволовите клетки от периферна кръв и костен мозък могат да се вземат по всяко време. Процеса за добиване на костен мозък може да бъде болезнено намирането на доброкачествен или съвършен донор може да се окаже проблематично. Също така своловите клетки в кръвта от пъпна връв могат да се вземат само при раждането. Лошото в случая е, тази скъпоценна кръв бива премахната от болницата.
За пръв път трансплантация на кръв от пъпна връв e направена през 1960 година. Но първата успешна трансплантация на кръв от пъпна връв извършена през 1988 г.В годините след първата успешна процедура , броят на трансплантациите на хемопоетични стволови клетки извлечени от кръв от пъпна връв става все по-голям постоянно.

Начало