Как да поддържаме банята чиста

231
чистене на баня

Поддържането на чистотата в банята не е трудна задача. Независимо дали имате душ или тоалетна, има няколко лесни начина да я направите хигиенична. Използването на четка за почистване или гъба за почистване на тоалетната чиния е ефективен начин да я поддържате чиста от мръсотия. Трябва да отделите време и за изстискване на вратата на душа, за да отстраните излишната вода. След това използвайте предварително овлажнени почистващи кърпички, за да избършете останалата мръсотия.

Използване на предварително овлажнена почистваща кърпичка

Удобно е в банята да имате предварително овлажнена почистваща кърпичка. Те могат да се използват за почистване на тоалетната и външната част, на ваната и на плочките. Някои кърпички са дори антибактериални, като предотвратяват разпространението на бактерии и други микроби. Използването на предварително навлажнени кърпички може да помогне за поддържането на банята чиста и без бактерии. По този начин няма да се налага да почиствате всичко на ръка след всяка употреба. Тя е особено полезна при почистване на плочки за баня и освежаване на ваната.

Организиране на банята

Организирането на банята е лесен начин да подобрите цялостния вид на дома си. Първо, трябва да разчистите и да премахнете всички ненужни предмети. Опитайте се да премахнете поне 20 предмета от банята и кухнята, които не използвате и от които не се нуждаете. След това, използвайте това пространство, за да разчистите други части на дома. След като премахнете всички ненужни предмети, почистете банята старателно. Организирайте банята си, за да я поддържате чиста.

Един от най-добрите начини за организиране на банята е да разпределите местата за съхранение на всеки член на семейството. Можете да определите зона за всеки човек, в която да държи подредени принадлежностите си за душ. Можете също така, да назначите специфични контейнери за всяко чекмедже или табла, за да държите отделните предмети заедно. Студентите в колеж, често съхраняват принадлежностите си за душ в калъф в спалнята си. Препоръчва се да се разделят предметите в зависимост от тяхната употреба.

Поддържане на санитарна среда

Важността на поддържането на хигиенна среда в банята не може да се подчертае достатъчно. Обществените тоалетни са развъдник на бактерии, вируси и плесени, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Редовната хигиена е от решаващо значение, за да се поддържат баните свободни от тези патогени и да са безопасни за използване от хората. Имайте предвид, че редовната хигиена е най-ефективният начин за поддържане на чистотата в баните.

Чистата баня ще отразява добрата грижа и хигиена за вашия бизнес. Тя ще изпрати послание към клиентите, служителите и посетителите, че цените тяхното здраве. Банята без микроби е положително отражение на вашия бизнес. Всъщност, много потребители свързват чистотата и хигиената с качеството на услугите. Ето защо е важно да поддържате тоалетните възможно най-чисти, за да избегнете кръстосано замърсяване. Поддържането на тоалетните чисти, ще запази хората щастливи и здрави и ще подобри цялостното преживяване за всички.

Почистване с гъба или четка за почистване

Четките за търкане и гъбите са чудесни инструменти за почистване на подове и други повърхности, но в тях могат да се задържат и вредни бактерии. Ако не дезинфекцирате редовно гъбата си, тя ще приюти повече бактерии, което ще затрудни отстраняването им.

В неотдавнашно проучване учени от Норвежкия институт за изследване на храните, са изследвали редица кухненски гъби. Те установили, че в тях се съдържат 362 различни вида бактерии. Проучването показва също, че всяка гъба съдържа 45 милиарда бактерии. Тези бактерии могат да се разпространят от една-единствена гъба и да причинят заболяване. Проучването установява още, че микровълновата печка и варенето на гъбите могат да намалят количеството на бактериите.

Почистване на аспирационен вентилатор

Преди да започнете почистването на аспирационния вентилатор, трябва да изключите захранването в банята. Добре е да започнете, като свалите капака. Използвайте парцал или приставка за прахосмукачка, за да избършете тръбата и околното пространство. За упорити замърсявания опитайте да използвате препарат за миене на съдове. Този препарат е устойчив на мазнини, което го прави чудесен избор за почистване на смукателния вентилатор в кухнята. След като изсъхне напълно, поставете капака на мястото му и повторете процеса.

За да поддържате изпускателния вентилатор в банята, ще трябва да почистите с прахосмукачка цялата зона около него. Освен че трябва да отстраните мръсотията и остатъците, които може да са полепнали по капака, е добре да огледате и зоната на корпуса на вентилатора. След това закрепете капака на вентилатора към областта на корпуса с помощта на винтове. Тествайте вентилатора за функционалност, преди да го използвате редовно. Като следвате тези стъпки, ще предотвратите появата на мухъл и плесен в банята.