Как да изберем моторно масло за автомобил?

155
как да избера масло за колата

Двигателят не може да работи без смазване. Бензиновият или дизеловият двигател съдържа стотици движещи се части, всяка с добре дефинирани свойства. Много от тези части са подложени на триене и без смазване това скоро би причинило сериозни повреди. За да осигурите добро смазване, трябва да изберете правилното двигателно масло за вашия двигател.

Какво има нужда от смазване?

Изберете най-доброто двигателно масло. Смазването е от съществено значение, особено за части, които са в контакт една с друга. Например разпределителният вал с клапаните, коляновият вал с биелите и лагерите с буталните пръстени по цилиндричната стена. Важно е да се знае, че тези части са с плъзгащ се съединител, а това означава, че дори при нормална температура на двигателя елементите винаги са в контакт и механичните сили не се предават рязко.

Металът се свива при ниски температури и се разширява при високи температури. При студен двигател има известно разстояние между частите. При по-старите машини това се чува от звука на клапаните и хидравличните повдигачи. Когато двигателят достигне работната си температура, всички части се разширяват, за да достигнат плъзгащия се съединител.

Правилното масло е важно за студен двигател

Междувременно моторното масло играе особено важна роля. Когато двигателят е студен, маслото се събира в картера. Когато температурата спадне, двигателното масло има тенденция да става по-плътно или, използвайки механичния термин, по-вискозно. Качественото моторно масло остава течно дори при минусови температури, така че може бързо да се изпомпва към двигателя за смазване на всички точки на триене.

Колко важно е смазването на двигателя?

Избор на правилното двигателно масло. Компонентите на двигателя, които са подложени на триене, имат една обща особеност: те са закалени. Тази характеристика се постига чрез топлинна обработка: частите се нагряват във и след това веднага се охлаждат в маслена баня. Повърхността става по-твърда и по-устойчива на триене. Въпреки това, веднага щом този слой се износи, частите се износват много бързо. Обикновено колкото по-твърда е повърхността, толкова по-мека е долната страна. Твърдият слой е с дебелина няколко десетки милиметра. Ако смазването е достатъчно, то се поддържа дори на хиляди километри. В противен случай компонентите са непоправимо повредени само след няколкостотин метра.

Качествено моторно масло = висока цена?

По същество моторното масло не може да бъде наистина лошо. По-правилно е да се каже, че може да е повече или по-малко подходящ за конкретната употреба. Изборът на масло зависи не само от качеството, но и от стила на шофиране и честотата, с която се сменя. Неадекватното използване на дълготрайно моторно масло може да причини повече щети, отколкото използването на евтино масло, което обаче трябва да се сменя редовно.

Какво да имате предвид при закупуване на двигателно масло?

Има два фактора, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате ново двигателно масло. Когато купувате ново двигателно масло, най-важното е да изберете одобрения от производителя продукт за вашия автомобил. Има точен списък кои видове масла са подходящи за различните модели автомобили. На етикета на опаковката на маслото можете да намерите и информация относно вискозитета и температурата, като например 5W-30, 15W-40 и др. Често обаче се случва да се намерят и опаковки, които просто съобщават описанието на маслото без каквато и да е маркировка, показваща одобрението на производителя.

Затова ви съветваме винаги да избирате доверени доставчици на масло онлайн, където лесно може да проверите маслата, доставчика и скоро да получите пратката си.