Флаш технологии – предимства и недостатъци

399

Базираните на флаш уебсайтове са навсякъде в Мрежата наскоро. Често се задават няколко въпроса относно тяхната използваемост, ефективност и функционалност. Освен този има и още няколко въпроса, на който ще се опитаме да има някакви отговори тук, като застъпим слабите страни на Flash базираните уеб технологии. Представяме и някои от тях:

Процес на инсталация на Flash плеър за възпроизвеждане на Flash базираните уеб сайтове – за да прегледат вашия site, user-те, които не разполагат с инсталиран Flash плеър на свеото PC ще трябва да си го свалят и инсталират. Не всеки обаче би инсталирал цяло приложение само за да разгледа един единствен web сайт.

SEO (Search Engine Optimization) на вашия web сайт ще пострада сериозно, ако наблягате при неговото планиране и уеб дизайн да бъде използване Flash технология. Редица търсещи енджини няма начин да индексират правилно страниците в идентичен тип сайтове, като това ще бъде отразено на вашата откриваемост от потенциални клиенти, заради заниженото ви класиране в тези търсачки.

Един от най-наболелите проблеми наред със споменатите горе е и времето за зареждане, което което лишава от един сайт, направен чрез прилагането на Flash технологии. Flash оптимизира всичко, е направено с него, но в крайна сметка си остава един голям файл, който ако user-те чакат да зареди дълъг период от време – просто ще избягат от вашия web сайт.

Най-добре е да ползвате Flash елементи на определени места те са напълно незаменими, като банери напр. като се редуцира до минимум вероятността от огорчени user-и, а и следователно от това пропуснати печалби.