Част от свойствата, които има лененото семе

451

Има вероятност да е мъничко, но всесилно- на лененото семе сме задължени за най-грандиозната хранителна ‘тежест’ на планетата. Независимо че лененото семе не е зрънце то притежава сходни с ъс специфичните си минерални и витаминни свойства като семената. По обем омега три киселини, фирби и антиоксиданти, обаче никой няма възможност да победи всесилното ленено семе.
Лененото семе е бедно на въглехидрати, и по този начин е перфектно , които намалят вземането на храни като нишесте и сладкиши. Комбинацията от полезни мазнини и значително натрупване на фибри създава от лененото семе перфектна храна за хора, които имат желание да отслабнат и да се поддържат във форма- значителен кръг от диетолози са открили, че лененото семе е фактора към хармонично поддържане на атлетичен и здрав външен вид.
Лененото семе притежава значителна част витамини които са част от В група, магнезий, манган, но с това се започва. Има три допълнителни хранителни групи , на които има значителен обем лененото семе, което крие много полезни свойства.
Лененото семе е плодородно на омега три киселини: Омега три киселините са много полезни срещу възпаленията, които могат да се развият в тялото ни. Много изследвания сочат, че възпаленията са в основата диабети, астма, артирта, дори някои видове рак и сърдечните болести. Възпаление от този тип което се разширява в тялото ни се причинява от оскъдния прием на Омега три киселини /състоят се в лененто семе, орехите и рибата/ които са обвързани с Омега 6 киселините /соево масло/. Търсейки на способ за да се получи изравняване на съотношението тези два типа масла, лененото семе безспорно е мощен съюзник.
Трудоемко би било да попаднем на храна, която съдържа по-голям процент съдържащи се фибри , както разтворими, така и неразтворими. Лененото семе може да послужи намаляването на признака на високия холестерол . Включването на фибри в диетата укрепва кръвната захар и естествено съдейства за безгрешното функциониране на червата.
В лененото семе има и значителна част антиоксиданти. То е и отличен извор на лигнани, които се трансформират в червата в вещества за които се допуска че трябва да изравнят женските хормони. Лигнаните могат да окажат съдействие за плодовитостта, да пазят от рак на гърдата или да сведат до минимум симптомите на менопауза.
Дайте шанс на лененото семе да направи чудеса и за Вас за по-здравословен и очарователен лайфстаил!