Алайнери Invisalign – какво трябва да знаем

232
алайнери Инвизалайн

През последните години и в България стана популярна по-естетически издържаната алтернатива на до болка познатите брекети за изправяне на зъбите – алайнерите Invisalign. Какво трябва да знаем за тях, защо са по-добри от брекетите, какво представлява ежедневието с Invisalign как да се грижим за тях, ще ви разкажем в този материал.

Какво е Invisalign?

Invisalign, известни още като невидими брекети, прозрачни алайнери (новата дума за подравнители или устройства за изправяне на зъби), е стоматологично лечение, което използва серия от прозрачни, удобни и подвижни „устройства“ за подравняване на зъбите и оправяне на захапката на човек. Те са по-фината алтернатива на металните скоби. Изработени са от прозрачен, почти невидим в устата материал, който наподобява твърд силикон.

Колко време отнема Invisalign, за да подейства?

Лечението естествено варира от човек до човек и вашият зъболекар ще ви посъветва кога да смените алайнерите и колко време ще отнеме, за да изправите зъбите си. Най-често прозрачните алайнери често се сменят на всеки 10 дни и лечението може грубо да отнеме около от 6 до 18 месеца, за да бъдат зъбите напълно изправени и подравнени, и захапката коригирана.

По колко часа на ден трябва да се носи Invisalign?

За най-добри резултати трябва да носите своите прозрачни брекети Invisalign по 22 часа на ден и да ги изваждате само за хранене, пиене на напитки различни от вода, миене на зъбите и почистване с конец.

Болезнено ли е носенето на Invisalign?

Както при всяка брекета, може да откриете, че чувствате известен дискомфорт и болка, но болката трябва да е много по-малко интензивна от тази на традиционните брекети. Всяка причинена болка трябва постепенно да изчезне, докато зъбите ви свикнат с прозрачните алайнери.

Колко често трябва да посещавам зъболекар по време на лечението си с Invisalign?

Това може да варира в зависимост от вашето лечение, но обикновено пациентите на Invisalign ще трябва да посещават своя зъболекар веднъж на всеки 6 седмици.

Как действа Invisalign?

Invisalign, прозрачните алайнери са почти невидими, са направени по поръчка специално за вашите зъби и не включват метал. По време на вашето лечение с Invisalign ще носите серия от прозрачни подложки за подравняване, които постепенно ще придвижват зъбите ви към идеалната им позиция.

Как да почиствам и да се грижа за моите алайнери Invisalign?

Всеки път, когато отстранявате вашите алайнери Invisalign, не забравяйте да ги изплакнете с вода, за да отстраните плака или бактерии. Никога не използвайте много гореща вода, тъй като това може да повреди формата на алайнерите. Почистете зъбите си с четка и конец, за да поддържате хигиената на устната кухина и да предотвратите появата на петна от храна или напитки върху вашите прозрачни алайнери.

Можете ли да ядете, пиете или дъвчете дъвка с Invisalign?

Отстранявайте своите алайнери Invisalign всеки път, когато ядете или пиете нещо различно от вода, за да избегнете обезцветяването им и размножаване на бактериите. Категорично не трябва да дъвчите дъвка, тъй като тя може да заседне в алайнера и да го повреди поради постоянното дъвчещо движение и силния натиск.

Ще се върнат ли зъбите ми след лечението с Invisalign?

След като вашето лечение с Invisalign приключи, ще ви бъде предоставен прозрачен фиксатор, който да носите всяка вечер, когато си лягате. Повечето хора се нуждаят от брекети за възрастни, защото не са носили фиксатора си, след като металната им брекета е била премахната и зъбите им са се разместили оттогава, така че е наложително да носите фиксатора всяка вечер, за да предотвратите връщането на зъбите.

Ежедневие с Invisalign

Алайнерите Invisalign са по-красивият и по-удобен вариант в сравнение със стандартните брекети – въпреки че те са много по-малко натрапчиви от металния си аналог, те все още изискват да ги вземете предвид, когато изпълнявате ежедневните си задачи. Повярвайте ми, планирането на вашата ежедневна рутина Invisalign ще бъде божи дар за вашите зъби и усмивка.

Каквато и ежедневна или почистваща рутина да имате в момента, може да се наложи да направите леки корекции, за да компенсирате вашето лечение с Invisalign.

Вашата ежедневна рутина Invisalign

Не винаги е лесно да се придържате последователно към ежедневната си рутина, но когато носите и боравите с вашите алайнери, е много важно да бъдете задълбочени и внимателни.

Invisalign може и постепенно ще постави зъбите ви на място, ако следвате правилните инструкции, ако включите Invisalign в ежедневието си.

Носете и се грижите правилно за вашите алайнери

Винаги помнете:

Носете алайнерите според инструкциите на вашия зъболекар, това трябва да е 22 часа на ден. По-малко и можете да рискувате зъбите ви да се върнат обратно.

Измийте ръцете си старателно със сапун и вода преди и след боравене с вашите алайнери.

Работете само с ЕДИН алайнер наведнъж. Въпреки че може да изглежда като спестяване на време да поставите и почистите двата алайнера наведнъж, рискувате да счупите вашите алайнери.

Това вероятно се разбира от само себе си, но както бихте направили парче плод от супермаркета, изплакнете алайнерите си, когато ги изваждате от опаковката.

Поставяне на алайнерите

Поставянето на вашите алайнери може да изглежда като проста задача, но без подходящите грижи и техника рискувате да повредите невидимите си спътници.

Уверете се, че имате правилния алайнер – горният за горните ви зъби и долният за долните.

Всеки алайнер е гравиран с номера на вашия случай, „U“ за горната част и „L“ за долната част, следван от номера на алайнера. Това може да ви помогне да правите разлика между двете, ако се затруднявате.

Можете първо да вмъкнете горния или долния алайнер, независимо от вашите предпочитания. Когато поставяте всеки алайнер, внимателно натиснете алайнерите върху предните си зъби. След това приложете еднакъв натиск с върховете на пръстите си върху върховете на задните си зъби, докато алайнерът щракне на място.

НЕ захапете вашите алайнери в позиция. Както споменахме по-рано, това може да причини повреда на вашите алайнери.

Забележка: Ако почувствате остра болка или значителен дискомфорт, прекратете използването на алайнерите и се свържете с вашия зъболекар.

Сваляне на алайнерите

Подобно на поставянето на вашите алайнери, важно е да не бързате и да бъдете внимателни, когато ги премахвате. Но от добрата страна, след като го овладеете, ще изглежда толкова естествено, колкото карането на велосипед.

От едната страна на устата си използвайте върха на пръста си от вътрешната страна на задния кътник, за да издърпате бавно алайнерите от кътниците.

Повторете този процес от другата страна на устата си, преди да се опитате да премахнете напълно алайнера.

След като алайнерът бъде освободен от кътниците от двете страни на устата ви, трябва да можете бавно да си проправите път напред, като внимателно издърпвате алайнера от зъбите си с върха на пръстите си.

НЕ ОТСТРАНЯВАЙТЕ ЕДНАТА СТРАНА, А ДЪРПАЙТЕ, ЗА ДА ОТСТРАНИТЕ ОСТАНАЛАТА, ТЪЙ КАТО ТОВА МОЖЕ ДА ПОВРЕДИ АЛАЙНЕРА.

Съвети:

  • След като бъде изваден, изплакнете алайнера с вода, отърсете излишната вода и съхранявайте алайнерите в защитния калъф, предоставен с вашия стартов комплект.
  • Внимавайте да премахнете алайнерите, особено ако се използват множество приставки.
  • Не насилвайте, не огъвайте и не усуквайте алайнера, за да го извадите.
  • НЕ използвайте остри предмети , за да премахнете алайнерите.
  • Консултирайте се с вашия зъболекар, ако вашите алайнери се отстраняват изключително трудно.

Почистване и грижа за вашите алайнери Invisalign

Жизненоважно е да се грижите правилно за вашите алайнери, в противен случай рискувате обезцветяване и натрупване на бактерии.

Почистете вашите алайнери, преди да ги поставите. Използвайте четка за зъби с мек косъм с вода и малко количество течен сапун (фейри течен). Може да ви е по-лесно да почистите външната страна на вашите алайнери, като ги изчеткате, докато са още върху зъбите ви, след което премахнете вашите алайнери, за да почистите вътрешните повърхности.

Забележка: Не забравяйте да изплакнете всеки алайнер обилно с вода след всяко почистване. Също така препоръчваме да използвате RetainerBrite веднъж седмично или при необходимост.

НЕ използвайте препарати за почистване на протези за почистване на алайнери. НЕ ги накисвайте във вода за уста. Тези продукти могат да повредят повърхността на алайнера, като го направят матов и по-видим.

Правилна хигиена на устната кухина

Тези точки в никакъв случай не са окончателен списък на всички съвети за орална хигиена, но поставят някаква основа за процедурите.

  • Премахнете алайнерите си за ядене и пиене. (Не е необходимо да сваляте алайнерите си, за да пиете хладка вода.)
  • Почистете и изчеткайте между зъбите си след всяко хранене или лека закуска, преди да поставите отново вашите алайнери.
  • Ако имате въпроси относно хигиенните техники, моля, свържете се с практиката.
  • Все още се препоръчват редовни стоматологични прегледи и почистване по време на лечението.

Съхранение на вашите алайнери Invisalign

Както споменахме по-рано, трябва да носите вашите алайнери минимум 22 часа на ден, за да видите положителни резултати, така че реалистично трябва да съхранявате вашите алайнери само за максимум два часа на ден. Това може да е да си измиете зъбите, да ядете или пиете и т.н.

Вашият стартов комплект ви предоставя калъф за алайнери Invisalign, който ви препоръчваме да използвате, за да съхранявате вашите алайнери, когато не са в устата ви. Това ще им помогне да ги предпазите от загуба и повреда. Ако текущият ви алайнер е изгубен или счупен, вашият зъболекар може да ви препоръча временно да се върнете един етап назад и да използвате предишните алайнери, докато се прави подмяна.