Начало / Свободно Време / Почистване на домове

Почистване на домове

Поне един път в годината трябва да правите основно почистване в дома си. Ако жилището ви е по-малко, например едностаен, двустаен или друг тип апартамент, е препоръчително да го правите по-често – поне 3-4 пъти в годината, тъй като те се замърсяват много по-бързо сравнение с къщите.

Чист дом - не е толкова трудно
Чист дом – не е толкова трудно

Основното почистване включва всичко – от измиването на прозорците до изпирането и изтупването на килимите от прах. Цялото това начинание ще ви коства целия уикенд, но със сигурност си заслужава. Чувството за чистота и свежест, което ще усетите в дома си, след като приключите с почистването, е неповторимо и значително ще подобри комфорта и уюта в жилището ви.

Разбира се, ако не разполагате с необходимото време, за да се заемете сами с почистването на дома си или пък просто не искате да го пропилявате в подобни начинания, то винаги бихте могли да се възползвате от професионалните почистващи услуги на някоя фирма. С ангажирането на фирма за почистване ще си гарантирате качествен и дълготраен ефект, който трудно бихте могли да постигнете, ако се захванете сами с тази задача. Това се дължи не само на професионалните препарати, които се използват, но и на факта, че във всяка една себеуважаваща се фирма в областта на почистващите услуги работят отлично подготвени лица, които разполагат с необходимите умения и познания, за да оправдаят очакванията ви за качествено почистване.

Ако нямате доверие на почистващите фирми и предпочитате сами да се заемете с хигиенизирането на дома си, то със сигурност няма да ви бъдат излишни няколко полезни съвета и насоки относно почистването на някои основни части от жилището – прозорците, банята и килима.

Почистване на прозорците

Използвайте специални препарати за почистване на прозорци. С тях ще си гарантирате

бързо и качествено почистване, а освен това тяхното използване е повече от лесно – пръскате с препарата върху прозореца, оставяте го няколко минути да подейства и забърсвате с мека кърпа. Повтаряте тази процедура няколко пъти и прозореца ви ще заблести от чистота.

В случай, че не искате да третирате дома си с каквито и да било препарати или поне да ограничите до минимум тяхното използване, то бихте могли да постигнете същия ефект чрез използването на йод, амоняк, оцет или ракия. Разтваряте 50-100 мл йод, амоняк или оцет в ½ литра вода и забърсвате прозорците със сместа, докато не постигнете желания ефект. Докато почистването на прозорци с ракия е още по-лесно – навлажнявате кърпа със

спиртната течност и забърсвате прозореца.

Измиване на банята

Банята е най-деликатното място за почистване в жилището. Нея е добре да я почиствате поне един път в месеца, а не само, когато правите основно почистване. Един от най-сериозните проблеми, с който може да се сблъскате при нейното почистване, е плесента. За почистването й трябва да използвате специални препарати или белина, но лично аз препоръчвам да използвате предназначените за целта почистващи препарати – с

тях си гарантирате, че от плесента няма да остане и следа. Докато с използването на белина, е възможно да се наложи да повторите няколко пъти процедурата, докато постигнете желания ефект.

За да предотвратите нейното повторно появяване, е желателно да осигурите добра циркулация на въздуха в банята и да намалите влагата до минимум, колкото и невъзможно да изглежда това на пръв поглед. Подобряването на циркулацията на въздуха в помещението, е лесно за постигане, стига да разполагате с прозорец в банята. Ако имате такъв, то оставете го отворен за половин-един час, след като сте се изкъпали.

В случай, че нямате прозорец в банята, то вариантите да подобрите циркулацията на въздуха в банята са два – закупуването на специални изсушители или пък монтирането на вентилационна система в помещението.

Почистване на килим

Въпреки, че килимите лека-полека изгубват своите позиции и се наблюдава значителен спад в тяхното използване, все още има немалък брой хора, които се възползват от техните предимства. Поддържането на техния свеж и хубав вид, е лесно, стига да ги изпирате и почиствате по-често.

Трябва да перете килима си поне 4-5 пъти в годината. Ако единственото нещо, което ви възпира да го направите, е фактът, че не разполагате с необходимото свободно пространство – закарайте го до най-близката автомивка, където ще решат проблема ви. Освен това, е необходимо поне 2 пъти в месеца да го „изтупвате от прах“. До почти всеки блок има специално създадени за целта лостове, които бихте могли да използвате, стига да имате желание да го направите.

About interesen

Вижте също

Почивка в Банско за различните зодии

Астролозите твърдят, че това как предпочитаме да прекараме ваканцията си зависи най-вече от нашата зодия. ...